Saturday, 26 May 2012

Saat cintaku dikhianati.

Bismillahirrahmanirrahim.
Ya Allah, Ya Rahman. Sesungguhnya, aku berserah kepadaMu.


Saat aku mulai mencintai seseorang, aku ditinggalkan.
Saat aku sangat sangat mengharapkannya, dia menghilang.
Ketika aku mulai merasakan bahagia, aku dicampakkan.
Ketika aku sangat memerlukannya, dia memilih yang lain.


Aku bertanya pada Tuhan:
"Ya Allah.. Kenapa semua yang aku inginkan tidak aku miliki? Mengapa Ya Allah."


Tuhan menjawab:
"Kerana kamu tidak pernah merasa yakin memilikinya"

Dan aku kembali bertanya dan terus bertanya: 
"Tapi mengapa pada saat aku bahagia dia meninggalkanku?"


Jawab Tuhan:
"Kerana kamu tidak pernah memahami apakah dia bahagia bersamamu. Aku tidak akan memberikan pasangan yang baik untukmu, jika kamu masih kasar. Aku tidak akan memberikan pasangan yang setia untukmu, di saat kamu selalu mencari yang terbaik. Aku tidak akan menganugerahkan seseorang yang sabar bagimu sedangkan kamu masih ego. Aku akan memberikan pasangan yang sesuai untukmu, maka perbaikilah dirimu sesuai dengan apa yang kamu inginkan dari pasangan hidupmu."




Guys. Lihatlah seseorang itu pada sekarang ini. Soleh solehah itu bukan bergantung pada baiknya masa silam. Tapi baiknya akhlak harini dan usaha dia membaiki dirinya.


Heartbroken happens? Allah wants us to get closer to Him and learn. He wants us to be patient because He's gonna give something better. Insya Allah.


Sincerely,

Thursday, 24 May 2012

Far East

Bismillahirrahmanirrahim.


Pernah dengar lagu dari kumpulan Far East - Cinta Pertama? Hayatilah lirik lagu ni. Alunan lagu dia pon tenang je dengar. Suka sangat. Oh ya, nama kumpulan Far East ni sebenarnya diambil dari perkataan arab tapi di unik-kan maka jadi lah Far East. Nama asal maksud ni adalah dari perkataan arab iaitu Fa'iz. Maksud Fa'iz ialah berjaya atau menang. Atau boleh diistilahkan sebagai, Yang Berjaya. Bertuah siapa yang nama Fa'iz ni. Semua orang ingin berjaya. Aku pon bertuah jugak sebab namaku, Hidayah. Petunjuk Allah :')


Haih.. Entry kali ni aku tanak share story yang sedih-sedih. Aku cuma nak cerita apa yang terjadi pada diri aku siang tadi. Hari ni hari Khamis. Seperti yang sedia maklum, kelas aku pada hari Khamis memanglah tak padat mana. Tutorial Maths pada pukul 10.00 pagi and Kuliah Maths pada pukul 2.00 petang. Pagi tadi hujan membasahi bumi. Sangat payah alahai nak bagunnnn since malam tadi aku tidur agak lambat siapkan report Multimedia aku. Dengan gagahnya, bangun lah jugak persiapkan diri. Tatkala nak tunggu bus untuk pi kelas pagi tu, ada la classmates kami ni heboh kata harini full kelas cancel. Oh really? Dalam otak dah pikir BALIK. And ye, terus balik bilik packing barang and aku dan Naddy berangkat ke Station Bus Batu Pahat untuk balik ke rumah masing-masing.


Macam biasa. Memang bus ni lah yang aku akan naik setiap kali balik Shah Alam sebab bus ni jelah yang pergi Shah Alam. So..


"Kak. Shah Alam, pukul 2.30 petang. Harini. Tiket sorang."
"Okay dik. Ni tiketnya ye. Bus dah sampai, boleh naik dah k."
Then aku teman Naddy beli tiket dia and sememangnya aku tak baca langsung tiket bus aku tu. Lepas salam and cium cium Naddy, kitorang terus naik bus masing-masing. Bus gerak dalam pukul 2.30 petang. So sepanjang perjalanan tu aku memang tak tidur dan yang pasti dalam bas tu hanya ada enam orang penumpang je. Bayangkan. Sikit ya amat. Nasib baik bas tu jalan jugak. Tatau napa tak leh tidur. Sepanjang dalam perjalanan tu, nampak lah Unikl Miat tercinta. Jatuhlah air mataku lagi.. Eh eh. Ape ni. Dah dah. Okay sambung. Lepas tu macam pelik semacam. Kenapaaaaaa driver ni terus masuk Klang? Haaa-aah? Aku macam blur tak blur jugak la sebab kot-kot lah dia nak hantar orang yang turun Klang dulu baru hantar aku. So aku cam cool jela. Then ssampai lah kami di Klang. Oh wow, semua turun sini. Then takkan aku sorang Shah Alam? Then aku duduk jela kat situ. Driver tu pon mulakan bicaranya..


"Eh, awak kenapa tak turun?"
"Saya berhenti Shah Alam. Napa? Tak pi Shah Alam ke?"
"Awak berhenti Shah Alam? Mana adaaa. Dalam tiket awak tunjuk Klang. Semua orang turun Klang maaa"
"Laa yeke. Then uncle tak leh hantar Shah Alam balik ke?"
"Tak boleh sebab saya dah masuk Kalng ni, takkan nak patah balik. Awak kene turun sini lah."
"Oh cam tu. Hmm takpela, saya turun sini. Apa nama tempat ni?"
"Klang Central." 
Aku pon dengan geram + stress + tak paham semua ada la dalam fikiran ni. Napa dia cakap tiket aku tulis Klang? Adoii. Dalam situasi ni aku tatau nak salahkan sapa. Pertama. Akak kaunter tu ke sebab silap tulis tempat. Aku bukan clear lagi cakap, tak kan dia tak dengar. Second. Patut ke salahkan driver tu? Adoiii. Aku pon tatau nak salahkan sapa. Akhirnya, aku mengaku ia datang dari kesilapan aku sendiri. Patotnya aku lebih berhati-hati , tak tergopoh-gapah dan patotnye aku baca dulu tiket tu. Kot-kot la tak betol ke. Jadi ianya berpunca dari kesilapan aku sendiri. Aku turun bas dengan hampa. Sumpah. Ini kali pertama aku jejakkan kaki kat situ. Tah celah mana laa aku time tu. Aku tak pernah tahu pon Klang Central ni. Aku ingatkan kalau Klang, dia turun kat bandar Klang. Ni tak pon.. Aku bingung tatau nak buat apa.


Untuk settlekan masalah ni, aku pi solat dulu. After solat, baru call mak and abah. Ape lagi. Mak la orang pertama risau. Abah maintain cool. Abah pula ada majlis kat Putrajaya. Dia suruh aku naik bus pi Shah Alam. Katanya, mesti ada punya bas ke Shah Alam. Aku agak sedih.. Ingatkan abah nak amik. Aku pon keluar kehulur kehilir tanya orang. Dengan beg berat ya amat. Beg belakang satu and beg tepi satu. Orang situ kata situ semua bus ekspress. Bas dekat-dekat memang tak da. So choice hanya tinggal taxi jela. Ada dua syarikat taxi situ. Then aku gi yang pertama.


"Ya dik. Mahu pergi mana?"
"Hmm.. PKNS Shah Alam. Berapa eh?" 
"Oh.. RM30 dik."
"Oh okay. Tak pela ye"
Ya Allah. Mahalnyeeee. Nampak sangat ni memang dah kat hujung Klang dah ni. Sesungguhnya dalam dompet aku tinggal RM21 je. Aku dah tak tahu nak buat apa. Mesin ATM pulak tak da kat situ. Mana la nak lepas RM30 ni. Aku berjalan sambil pusing-pusing kat situ dengan beg beratnya. Aku rasa macam nak nangis. Ya, aku nak nangis. Aku sorang-sorang kat situ. Aku takut orang kacau-kacau aku. Yela.. Klang kan. Rupanya tanpa aku sedar, aku macam nak menitis air mata sehinggalah aku pergi kat lagi satu syarikah taxi ni.


"Nak taxi ke? Nak gi mana ye?"
"Kalau nak pergi Shah Alam berapa ye?"
"Oh Shah Alam standard RM30 dik. Nak tak?"
Aku hanya senyum and tak kata apa-apa. Dalam fikiran dah buntu. Dah remuk semua ada. Tetibe datang seorang makcik yang 'slang' nye ke-utara-an sikit.


"Hello tokey, saya mahu pi Bus Stand Klang. Berapa? RM10 dapat?"
"Aiyoo, mana boleh maaa. RM15 maaa, satandard itu punya harga."
"Awat mahai sangat hang ni tokey? Haritu saya naik sini la depa angkat RM10 ja"
"Mana ada la.. RM15 laaa"
Aku hanya mampu tergamam di situ. Tetibe makcik tu menyapa aku.


"Adik ni nak pi mana?"
"Saya nak pi Shah Alam cik.."
"Oh.. Ingatkan nak pi Bus Stand Klang. Kalau tahu tadi boleh naik sekali. Jimat sikitt.."
"Kat sana ada bus ke Shah Alam kan cik?"
"A'aa selalunya ada la. Depa sana suma bas hat yang nak pi area-area situ. Makcik nak pi Banting."
"Oh! Bagus lah macam tu. Saya nak pi Jalan Kebun. Kalau adam boleh pi sekali."
"Haa, baguih la lagu tu. Adik tunggu sat naa. Makcik amik beg sat. Tunggu naaa"
Ya Allah. Aku time tu bersyukur sangattttt. Tuhan datangkan aku seseorang yang membantu aku. Aku bersyukur sangat, Ya Allah. Dan lepas tu kami pon bertolak ke Bus Stand Klang. Makcik tu rupanya dengan seorang lagi anak lelaki dia. Semasa dalam perjalanan tu aku rancak borak ngan makcik tu.


"Adik ni dari  mana ?"
"Saya dari Batu Pahat cik.. Makcik ni dari mana?"
"Oh makcik dari Kedah.. Nak pi Banting ni haa.. Nak pi rumah anak ompuan makcik."
"Kedah kat mana cik?" Tetibe aku teringat F___
"Kat Sungai Petani jaa."
"Laa. Yaka. Dulu saya ngaji kat sana. Makcik dok taman pa?" Tetibe keluaq bahasa utaqa aku
"Makcik dok taman ____ (aku lupa, hahaha). Dulu dok ngaji kat mana?" Ingatkan dok kat Langkawi :')
"Ngaji kat Teknik SP2. Makcik taw kan?"
"Laaa, tahu la. Oh dok ngaji sana la ni. Boleh lah cakap utaqa nooh"
"Hehe. Boleh la taqaa tu. Hahaha. Makcik nak pi uma anak makcik kat Banting ?"
"A'aa. Anak ompuan makcik ni cikgu. Esok dia nak balik SP sana la. Makcik tak kasik dia bawak keta dia pi sana. Tu lah makcik bawak abang dia ni ha. Satgi boleh tolong abang dia ni bawak bali keta. Bukan pa.. Dok qisau anak dara dok bawak keta sorang-sorang."
"Oh yaka.. Baguih la lagu tu. Anak makcik berapa oqang?"
"Anak makcik dua oqang ja.. Hat abang dia ni sulong. Adik dia yang cikgu ni la bongsu. Anak makcik sikit ja.. Adik berapa oqang adik beradik? Anak ke berapa ni?". Sat. Dua orang anak ja? Adoii adoii teringat lagi kat F___ ! Dia pon dua beradik ja. Awat la pi mana-mana mesti ada related ngan dia ni . Awatttt :'(
"Saya lima beradik cik. Anak ke-4. :)"
"Oh ya ka.. La ni dok buat pa? Keja dah nooh?" Ramah betoi makcik ni. :')
"Dak aiih. Ngaji lagi ni cik kat Batu Pahat"
"Baguih la. Amik course pa? Da nak habis ka dik?"
"Hehe. Amik IT cik. Dak aiih, lama lagi nak habis. Baru nak masuk tahun dua." :)
"Amik IT , baguih laaa. Mak ayah orang sini ka? Ayah keja pa?"
"Mak oqang johor, Ayah oqang Pahang. Ayah keja hat IT ni jugak cik"
"Amboi.. Ikot jejak abah noh. Baguih la lagu tu. Ada waris. Awat ngaji jauh sangat ni. Dulu dok meqantau utaqa sana. Hat orang sana pi belajaq kat sini, oqang sini pi belajaq kat sana. Terbalik daaa."
"Nak buat cmna cik.. Tak lepaih nak dapat kat sini. Rezeki kat sana.. Pi jela.. Hehe"
Fuhh. Seriously. Macam-macam kitorang borak. Terasa rindu pula ngan orang-orang utaqa sana. Dulu dok belajaq kat sana sampai la aku fasih cakap bahasa depa. Bila jumpa orang depa ni, apa lagi cheq pon tak lepaih la nak cakap jugakkk.
" Eh makcik. Bus stand kat SP yang renovate dulu tu dah siap ka?"
"Dak lagi pon. Tah bila nak siap pon tak tau. Kami semua ni dok pakat tunggu laaa bila depa nak bukak. Nampak kecik ja pon. Tang mana pulak depa nak bubuh bas-bas ekspress yang nak masuk satgi. Laa ni SP banyak dah berubah. Hat train tu pon depa renovate, atas tu depa nak buat fly-over. Haa, hat kat Teknik SP2 hat depan tu pon depa tengah dok buat LOT19 apa dia taktaw. Hat kat tepi highway tu pulak depa nak buat Tesco. Maju dah SP la ni.."
"Betoi ka? Lama dah saya tak pi sana. Mesti macam-macam dah berubah kan cik." 
Sesudah tu. Sampai lah kami ke destinase. Aku just bayar RM5, manakala makcik tu bayar RM10 sebab dua orang sekali ngan anak lelaki dia. Aku pon minta diri. Makcik tu ada tanya jugak aku naik bus apa. Aku pon habaq la kata nak pi tengok bas apa yang ada dulu. Terpisah la kami di situ..


Aku kembali risau. Aku tak dapat jumpa bas ke Shah Alam. Aku makin sedih. Yang hanya aku nampak bas ke Banting, KL and yaa ada satu bas ke Bukit Tinggi. Rasa-rasa bas ke Bukit Tinggi ni akan pergi ke Jusco Bukit Tinggi. Tempat yang aku dok shopping tu. Haa boleh la ni. Senang abah nak amik aku nanti. Dekat ngan umah jugak. Aku pon naik la.. Dengan bayara RM1. Bingung juga dalam bas tu. Takut-takut aku salah bas. Tapi akhirnya, sampai jugak aku kat Jusco. Aku pon turun. Baru ja aku turun, aku terus nak capai handphone aku tapi dalam beg belakang aku. Tah mana aku campak pon aku tak tahu. Jenuh aku cari. Rupanya dah jatuh sampai dalam-dalam. Aku pon capai la nak sms abah kata aku dah sampai.


Sesudah aku capai handphone aku and dalam tak keruan tu aku pon nak melintas jalan. Dan malangnya.. Aku terjatuh tersungkur dan terduduk. Terheret sikit kaki aku. Ya Allah. Aku terduduk dan aku terasa nak menitis air mata aku. Bag aku sangat berat. Tah apa aku bawak pon tak tahu. Dengan beg tepi aku lagi. Kasut aku pula dah sipi-sipi nyawa ikan. Aku dapat rasakan kaki aku sakit sangat. Tapi dalam fikiran aku time tu , aku harap tak da mana-mana kereta yang melintas. Syukur. Takda kereta. Tuhan masih denganku. Aku bangkit. Takdak sapa tolong aku. Depa tengok ja. Aku pon jalan nak masuk Jusco. Sebelum nak masuk Jusco, aku pi kat satu sudut gelap. Aku selak kain aku. Kebetulan aku pakai baju kurung. Ya.. Lutut aku berdarah. Aku memang dah tak larat nak jalan dah. Dan yang pasti, aku bukanlah seorang yang dah biasa dengan luka. Aku sangat takut pada luka. Boleh dikira dengan jari, berapa kerap ja penah aku kena. Dah bertahun-tahun jugak aku tak rasa luka macam ni. Kaki aku sangat sangat pedih. Aku masuk Jusco dan cari surau.


Masuk ja surau, aku terus tengok lutut aku. Darah keluar dah. Aku memang tak da tisu. Aku taktahu nak buat apa. Oh ya, aku memang tak akan tak akannnnnn basuh luka aku. Lantak la orang kata aku pengotor ke apa ke, kuman ke tapi aku sangat takot nak basuh. Aku rela macam tu. Aku tawakal dengan solat maghrib aku sebab aku tak basuh luka aku. Sesudah tu. Aku pi Hot & Roll jap. Feveret stall aku. Aku beli Pizza Beef Paratha. Sedap weiiiiii.


"Hmm, nak mana ye. Sedap ni. Tapi duit tinggal berapa je dah."

Aku pon beli and terus ke bus stop depan Jusco untuk tunggu abah aku datang amik aku. Nikmatnyee dapat makan paratha my feveret ni hehehe. Dalam 8.15 malam, abah akhirnya sampai juga dan aku pulang dengan happynya.

Hmm apa yang aku cuba nak kongsi sini ialah kesedihan aku nak sampai rumah tadi petang. Sampai berdarah kaki aku and tersalah turun bas pulak tu. Nasib baik dipertemukan dengan makcik sorang ni. Baik sangat. Oh ya, kalau korang nak tahu orang-orang utara tersangatlah terkenal dengan peramah-nya. Depa memang peramah. Sumpah tak tipu. Aku duduk Sungai Petani dah dua tahun. Perlis dah satu tahun ++. Boleh kata empat tahun duduk utara. SLIGHTLY. Majoriti depa memang peramah. Sampai satu saat dahulu ada orang pernah cakap ..

"Hai.. Awat asik sambung ngaji kat utaqa ni? Tah tah dapat jodoh utaqa paaaa"
A M I N ! ! ! ! ! 

Jodoh semua di tangan tuhan. Tapi jauh sudut hati, nak sangat dapat orang utaqa. Lagi-lagi langkawi. Cokelat banyak. Tempat honeymoon pon banyak. :') How I wish..

Truely, 

Monday, 21 May 2012

La Tahzan

La Tahzan. Maksudnya, janganlah bersedih. Teringat masa sekolah rendah dulu belajar Bahasa Arab. Tetibe sekarang teringin nak belajar balik. Nasib baik roommates aku kali ni tahu jugaklah nak berbahasa arab. How I wish to learn this beautiful language :'(. Janganlah bersedih. Berkali-kali ayat tu dibisikkan ke telingaku oleh rakan-rakan ku. Ya, insya Allah. Aku masih kuat lagi.




I had my presentation today. There were two presentations just now. And alhamdulillah, it's went well. Tapi agak frust ngan second presentation. Aku punye lah berkobar-kobar petang tu dengan my preparation semua. Aku bawak my guitar during presentation. Macam-macam aku plan nak buat time presentation. Sampai lah orang ke dua sebelum aku, tetibe aku terasa sedih sangat bila Naddy tunjuk something ngan aku. Die tengah online sebenarnye. 


"Kau ngan F__ camna?"
"Napa tanya pasal dia? Aku dah cakap kan jangan sebut nama dia. Napa?"
"Takdelah. Tapi jap.. (sambil tunjuk ke arah handphone dia) Perempuan ni ex dia ya?"
"Oh budak ni.. C__ ni.. Eh, kau friend ngan dia? Bila kau friend ngan dia? Asal kau friend ngan dia?"
"Eh tak lah. Haritu kan kau cerita budak ni kat aku, so aku add lah. Sorry lah wei. Aku tak tahu. Tapi tu kan dah lama. Tapi.. Hmm. Takde pape lah.."
"Tapi apa? Kau nak cakap apa? Baik kau cakap naddy.. Cakap la cakap la.."
"Ish takde papela. Kau tu dah la nak present satg. Nanti tak pasal-pasal kau sedih."
"Tak.. Tak nye. Aku xsedih. Napa?"
"Hmm.. Ni.. Die tag nama F__, 8 May."
"Tag? Huh.. Dorang dah friend rupanya. Lepas putus ngan aku, nak pula dia kawan ngan ex dia. :'("
"Weh kesian kat kau. Kau tak payah lah wei mengharap apa-apa lagi kat dia. Aku sedih tengok kau ni. F___ tu macam tak pernah serious ngan kau. Kau tunggu je yad. Sabar. Ni semua karma. Apa dia buat kat kau, nanti Allah balas. Pecaya cakap aku."
"Sedihnya aku weh.. Aku nak nangis la.. Camna ni, satg nak presentation. Takmo present.. :'( Hmm, aku nak call dia boleh x malam ni.."
"AAAAHHH, tak payah weh. Kau tak payah nak call dia la. Dia pon tak ingat kau, kau tak payah call dia. "
"Hmm.. aku nak message dia jap la.. Arini hari Isnin kan. Hari ni full day dia xdak kelas. Bak beg aku, nak amik handphone.."
"Tak de tak de, tak payah. Message pon  tak payah. Janganlahhh yaddd. Nanti dia lagi suka kau cari-cari dia sebab dia tahu kau xleh lupakan dia. Lagi dia gelak-gelakkan kau nanti."
"Sedih..Boleh tolong aku tak? Tolong remove dia dari friend kau boleh? Pleasee.. Aku xnak tahu apa-apa pasal dia."
"Okay-okay aku remove ye. Haa, nampak ni dah remove. Dah-dah. Fokus presentation tu haa."
I ended up the conversation with tears sebenarnye. Nangis bukan bermaksud  aku sedih tapi aku lemah, takut aku xmampu nak tempuhi cabaran ni. Tapi aku percaya, tuhan tak bagi caran dan dugaan pada hambaNya jika mereka tak boleh lakukan. Jadi, dugaan ni adalah sebagai kafarah dari dosa-dosa aku dulu. SubhanaAllah..


Aku tak suka cerita pasal hati. Tak suka. Nanti aku akan teringat semua bende and pada saat itu pula aku sedang untuk melupakan seseorang yang tak pernah menghargai cinta aku terhadapnya. Seseorang yang mana mungkin mencintaiku sepenuh hati dia. Seseorang yang hanya untuk berseronok denganku. Seseorang yang tak pernah menilai pengorbananku. Dan seseorang yang tak pernah membawaku ke jalan-Nya. Sungguh, aku tak pernah merasai senikmat-nikmatnya kehidupan ini kecuali dengan bsersujud kepada-Nya , menyesali setiap perbuatanku, dosa-dosa yang telah aku lakukan bersama. Biarlah aku kehilangan cinta manusia, tapi mana mungkin aku sanggup kehilangan cinta maha Pencipta-ku.


Sesungguhnya Allah sedang menguji kesabaranku, keimananku. Betul kata Naddy. Lelaki itu tak pernah terdetik untuk mengingatiku, malah sering kali dia melukakn hatiku, mengapa aku perlu menagih dan terus bertahan untuk mengingati dia pula? Mungkin aku tak punyai kekasih, mungkin aku tak punyai skandal, mungkin aku tak punyai kawan-kawan lelaki yang ramai. Apa semua itu? Aku bukanlah yad yang dulu. Aku adalah Hidayah yang baru. Hidayah yang kuat, sabar dalam menempuhi segala cabaran dan dugaan-Nya. Yang menyerahkan 100% in God's plan. Insya Allah. 






Hati tak kan berubah untuk berpatah balik. Hati aku kuat untuk berubah ke arah yang lebih baik. Masa lampau/masa silam adalah suatu kenangan dimana boleh dijadikan sebagai teladan untuk satu penghijrahan yang baru. Aku percaya satu. Tuhan tu Maha Adil. Maha Mendegar. Maha Mengetahui setiap kejadian. Mungkin inilah jalan hidupku. Inilah yang telah ditentukan oleh Allah untuk hidup ku. Yang telah tercatat sejak aku masih dalam kandungan ibu lagi. Inilah cerita hidupku. Bertemu dengan lelaki-lelaki yang menjatuhkan aku. Lelaki yang mempermainkan aku. Mungkin juga lelaki yang menggunakan aku hanya untuk berseronok di dunia. Itulah kisah hidupku. Aku tak pernah menyalahkan takdir. Aku tak kan pernah cakap "Aku Benci Lelaki". Kerana lelaki itu juga adalam hamba-Nya. Yang mampu bertaubat dan memohon sejuta keampunan dariNya sebagaimana aku juga berubah untuk ke arah yang lebih baik.


Aku takut. Aku takut aku xmampu atau tidak sempat untuk menjadi wanita solehah. Sempurna akhlaknya serta auratnya. MashaAllah.. Aku berubah bukan kerana manusia. Aku berubah bukan kerana lelaki. Aku berubah bukan kerana duniawi. Aku berubah bukan kerana ke-ter-paksaan. Aku berubah kerana Allah. Bersyukur sebenarnya bila perpisahan terjadi antara kami. Biarlah.. Tak perlu aku terhegeh-hegeh untuk mendapatkan dia balik. I believe in God's plan. Jika benar dia jodohku, sejauh mana aku berlari, sejauh mana kami terpisah, sejauh mana kami di uji.. Jika dia jodohkau, akan pasti dia jodohku. Biarlah aku tidak berjodoh dengan yang lain melainkan dengan dia. Moga tuhan bukakan pintu hati dia sebagaimna Dia membuka hati ku untuk buat suatu penghijrahan yang amat besar bagi ku. Moga tuhan dampingkan dia dengan rakan-rakan yang dapat membimbing dia ke jalan Allah sebagaimana Allah mendampinkanku dengan rakan-rakan yang membimbingku ke jalan-Nya.




".. Ya Allah, bantulah hambamu mencari Hidayah daripadaMu dalam mendidikkan kesabaranku. Ya Allah, tabahkan la hati hambamu ini di atas perpisahan ini..".


Truely,

Tuesday, 15 May 2012

Al-Quran Pelangi

Assalamualaikum semua!


Entry kali ni mungkin short ja, ta panjang. Sebab malam pon dah lewat. Ni pon aku curi-curi masa jugak nak update kejap. Sangat sibuk minggu ni sejak balik dari Camping. Fuh! Esok ada lagi discussion. Penat oh penat. Kesabaran yang tinggi tu sememangnya perlu!


Memang pendek la posting kali ni, tak panjang-panjang macam karangan tu. Hehe. Sebab aku nak korang tengok something yang sangat-sangat lawa bagi aku. Al-Quran Pelangi. Yes. Sangat lawa. MashaAllah! Setelah penat aku meng-google tadi siang, ada laaa ramai jugak orang jual. Rata-rata depa jual RM100+ tu pon untuk small size. Atlast, aku jumpe jugak orang jual student price around RM65+. Ya Allah, memang aku nak beli sangat sangat Al-Quran ni. Depa sume ni amik kat indon. Then aku try compare kan harga sana. Kat sana korang boleh dapat dalam RM20-RM30 je taw tak! Tapi masuk postage lagi kan, sebab tu mark-up tinggi tu. Al-Quran ni kene tunggu ikut batch since depa kena amik from Indonesia kan. Cantik and sweet sangat kalau dijadikan sebagai hantaran kan? :')



Untungnye aku kalau ada sapa-sapa boleh bagi aku ni. Alahai.. Hehehe. Oh ya, Al-Quran ni comes with variety of colours taw. Saiz dia pon ada tiga. Aku ingat nak amik yang Al-Quran. Sebab hat yang terjemahan tuh dalam saiz medium. Aku nak kecik-kecik comel je. Hehehe. Aku pon dengan batak jugak la tadi, pi heboh kat roommates aku. Zihah and Faiz pon nak beli jugak. If order banyak, mana la tahu kot-kot dapat kurang. Faiz nak hadiahkan untuk jantung hati dia yang bernama Faiz jugak. Sweettt. Hehehe. Zihah pulak nak beli untuk diri dia sendiri and maybe untuk mak dia satu and maybe untuk jantung hati dia jugak satu. Amboi.. Hehe. Aku pulak nak order dua. Aku nak order colour pink and satu lagi aku tatau nak order colour apa. Bukan tamak eeh nak beli dua. Satu lagi aku nak hadiahkan untuk sahabat aku :')

Walau pon sekarang ni kewangan aku memang tak stabil, aku tetap nak beli jugak walau ape jadi sekalipon. Aku da gian tengok bende ni. Cantik sangat <3 ! Oh ya, aku baru teringat sesuatu. Lately, hati aku terpanggil-panggil nak pi Mekah. Pelik kan? Aku pon tak tahu la. Aku terasa nak sangatttt pi sana. Tadi pagi masa aku kat library pon aku ada cakap kat Zihah.

"Zihah, mesti best kan kalau pergi sana. Aku teringin sangat. Aku nak doa banyak-banyak. Aku banyak dosa...".
 "Insya Allah, yad. Best tau pergi sana. Kau akan rasa tenang and akan rasa tak henti-henti nak beribadah and doa kat Dia.".
Aku memang dah kerap sangat cakap camni kat Zihah. Aku pon tatau lah. Tapi kadang-kadang takut jugak nak jejak kaki kat sana. Tapi tu lah, perbanyakkan solat-solat sunat, insya Allah semua akan dipermudahkan.
Then tadi petang aku contact mak aku. Agak terkejut bila mak bagitahu yang dia terpaksa tangguhkan nak pergi umrah bulan jun ni sebab gap nak pi buat haji ujung tahun ni macam dekat. So dorang decided nak tangguh dulu and habiskan buat haji dulu. Ape yang bermain dalam pikiran aku time tu adalah, adakah ada peluang untuk aku pi sana?


Aku pon terus tanya mak. Aku habaq kata, "Mak.. Boleh tak Ida nak follow mak abah pi buat umrah nanti? Ida teringin nak pi..". Aku dengan kuat dan tidak gentar terus cakap camtu. And you know what? Mak respond dengan hati terbuka. Oh Tuhan.. "Insya Allah, boleh. Tapi Ida kene la cari cuti panjang dua minggu ya.". Yes! Memang aku tak kisah kalau nak kene skip kelas sekalipon ahaha. Tapi aku tahu abah tak kan bagi. So aku rasa waktu paling sesuai adalah time bulan januari next year. Ta silap aku time tuh cuti panjang semester 4. Ya Allah! Aku harap sangat kali ni aku dapat piiii. Aku nak piii sangat. Bila lagi aku nak pi? :'(


Aku harap aku dapat berbual panjang lagi ngan Mak pasal hal ni. Aku sangat-sangat serious kali ni. Ya, aku nak pi. Aku perlu berebut-rebut nak pi sebab aku tahu ka dunia ni masih ada lagi insan yang berebut-rebut nak pi tapi tak kesampaian. Aku patut rasa syukur, atleast mak abah dah tawarkan aku untuk pergi sama-sama. Alhamdulillah. Doakan yang terbaik untuk aku!


Truly,

Thursday, 10 May 2012

Forget. Yes, do forget.

Assalamualaikum, salam ukhwah semua!


Terasa bahang nak ke final exam semakin dekat, and dah terasa-rasa ke-tension-nannye niii. Bila lah nak start fokus or what I mean is, full focus taw. Esok in sya Allah, aku akan berangkat ke Bukit Cerakah, Shah Alam untuk aktiviti trekking club aku sem ni. Fuh, berkobar-kobar kodd. Ta pernah ada rasa macam ni. Mungkin sebab dorang buat kat Shah Alam kodd. Haa? Hahahahahha. Lepas habis suma ni, boleh lah aku fokus study.


Hari ni aku nak share something yang sememangnya bende ni aku pratikkan sampai saat ni. Okay. Pernah tak hati korang diremukkan umpama kaca terhempas ke batu sehingga korang rasa macam tak mahu mencintai lelaki lagi? Perpisahan sebenarnya adalah suatu moment yang sangat miserable sangat sangat sebab percayalah insan ini jugak pernah diremukkan juga satu tika dulu. Ehem ehem. Persoalannya, sampai bila kita nak terus bermain perasaan kita 24jam ja kan? Layan perasaan dengan pasang lagu-lagu sedih semua, trust me yang tu suma akan menambahkan lagi kepayahan korang untuk melukan si dia. Yes, it is! Di sini aku nak kongsi tips-tips untuk korang lupakan si dia. Tips-tips ni lah sebenarnye yang aku buat setelah perpisahan itu terjadi. Moga menjadi manfaat untuk semua!


=======================================================================


1. Kawan-kawan


Bagi aku, ni antara teknik yang aku rasa agak berkesan and bagus jugak and yeaaaah memang sangat berkesan. I am too sure yang rata-rata kita mesti ada kawan-kawan kan. Tipu lah kalau takda kawan. Atleast, kawan. Kawan baik suma tu lain cerita sebab untuk pengetahuan korang semua, aku sememangnya tak pernah ada kawan karib. Okay, ulang. Kawan karib. Tiada. Why? Sebab aku lebih senang untuk jadikan semua-semua mereka tu kawan karib aku. Jadi, ape guna kawan-kawan kita ni? Luangkanlah SEPENUH masa dengan depa. SEPENUHNYA. Dalam saat-saat korang baru berpisah ni, exactly korang memang takleh nak main sangat ngan perasaan korang or dudok sorang-sorang termenung semua tu. Forget it jela. Korang jangan bagi sedikit ruang langsung untuk korang dudok sorang-sorang. Bukan pa, satgi dok pikiaq tang lain pula. Dok pikiaq kat si dia tuh la ini lah. Nanti cmna nak lupakan dia, ye dak? 


Sebab tu lah korang kene jumpa kawan-kawan korang sekerap yang mungkin. Buat lah apa-apa aktiviti sesama jantina korang. Aktiviti yang sehat semestinya. Macam aku, aktiviti yang aku selalu habiskan masa dengan kawan-kawan aku macam kitorang pergi makan sampai gila-gila punya. Seriousslyyyy I told you, memang heaven gila. Hahaha. Sebab aku memang suka makan. And maybe korang boleh pi jenjalan negeri orang. Jalan-jalan kenal tempat. Eceh.. Hahaha. Oh ya, korang boleh habiskan masa korang untuk shopping okayyyyy. Yang ni memang paling best. Rata-rata duit aku banyak habis sebab habiskan hari-hari aku dengan kawan-kawan aku. Walaupon depa suma tuh dah berjuta kali dengar cerita atau luahan hati aku ni tapi depa tetap ta kesah and selalu ada untuk aku. Itulah namanya kawan kan? :)


2. Jauhi memori berrsama


Okay. Untuk memudahkan proses melupakan si dia, korang kene sacrifice sikit. Korang kene lah elakkan diri dari pergi or ingat apa-apa yang boleh mengingatkan korang berdua. Contohnya macam, janganlah pi restorang yang korang dulu selalu dok main suap-suap semua kan. Or maybe kedai-kedai yang mengingatkan korang pada barang-barang or gift yang pernah korang bagi or si dia bagi. Ta payahlah nak merayau-merayau sangat kat tempat korang selalu jumpa dulu sebab bende-bende ni hanya akan mengingatkan korang pada bayang-bayang dia ja taw tak. Sebab aku suatu ketika dulu, ya memang aku suka unruk menerima semua ni. Sampai aku sanggup pi kolej dia taw dak. Sampai parking depan kolej dia, ya betol-betol depan kolej dia. Sebab kita tak berdaya nak buat apa-apa, jenguk macam tuh pun jadilah. Tapi hakikatnya, hati yang sedih. Drive balik pon nangis-nangis. Korang nak ke macam tu? Mesti tanak kan. So believe me.


Oh ya. Satu lagi. Korang tersangat perlu untuk menjauhkan diri korang dari kehidupan dia. Stop-stoplah ganggu kawan-kawan dia. Sebab most probably dorang mensti dah dengar cerita perpisahan korang versi ex korang okay.  And yaa, jauhkan dari pergi tempat-tempat yang si dia and kawan-kawan dia selalu pi dulu. Kalau kawan-kawan dia suka lepak kat Alamanda, so apakata korang ta payah nak gatal-gatal lepak kat sana. Tak delah sampai ta boleh langsung tapi kalau dalam proses nak melupakan ni maybe yang ni perlu. Sabar ye?


3. Deactivate Facebook korang


Hahaha. Ni lah perkara pertama yang aku buat setelah officiallynye aku dah tada papa ngan dia. Tapi tak lama pon, sat ja . Hehehe. Sebab pikir-pikir balik, banyak cara lagi kodd. Tapi depends la ngan korang. Mungkin korang boleh deactivate untuk seketika waktu. Bila dah pulih nanti, back to normal lah balik.  Tapi for sure, si dia pun pasti adan Facebook jugak kan. Who does not? :) Kalau dulu masa tengah hangat bercinta setiap saat nak bermadah, and semua status akan di-like-nya and dalam setiap album ada gambar-gambar ghairah berdua. Tapi bila korang dah tak da papa, status hubungan dia mesti akan tukar jadi single kan. Then macam mana nak jawab hati korang yang pilu tu?


Kalau-kalau korang rasa macam ta sanggup nak deactivate, korang buat la macam aku buat. Aku unfriend terus kodd. Ni semua nak elakkan korang dari terus patah hati bila tetibe tengok si dia ngan gadis misteri tibe-tibe muncul dalam album gambar dorang. Eh, tak sampai tiga minggu berpisah, sudah ada teman baru? Takkan cepat sangat dorang move on? Even if korang unfriend and tak dapat stalk page si dia, korang still tengok mutual friends kan utk tengok perkembangan si dia and paling best sekali korang siap buat satu akaun palsu sebab nak stalk si dia. Actually bukan korang saja okay, ni semua pengalaman aku. Aku pon buat kerja camni jugak sampai satu saat tu aku sedar. Budaya ni tak sihat untuk emosi korang sebenarnya. So sebaiknya lenyapkan diri korang buat sementara waktu sehingga pulih luka di hati taw?


4. Buat sebuah "Ex-Box"


Ex-Box ni lebih kurang macam tempat kita simpan barang-barang yang boleh mengingatkan kita tentang si dia. Macam surat cinta ke, kad harijadi, gambar kat dompet, gambar kat bingkai atas meja study semua korang campakkan je kat dalam kotak ni. Sama jugaklah dengan barang-barang yang si dia penah bagi kat korang. Aku siap campak ja handphone Sony aku yang aku pakai masa kat Matrikulasi dulu. Sebab handphone tu banyak kenangan sangat bagi aku. Message suma aku tak padam. Ta rela aku nak padam. Gambar-gambar semua. Semua aku biarkan kat dalam tu senyap-senyap. Hehehe. 


Setelah semua barang-barang ni aku dah satukan dulu, aku pi post barang ni kat kawan dia and mohon kawan dia bagi kat dia. Ya, berjaya. Tapi sebenarnya barang-barang ni tak perlu susah-susah kodd nak jumpa untuk pulangkan barang tu. Sebab aku rasa macam tu just alasan untuk jumpa dengan si dia dengan harapan dapat kembali menyemarakkan bibit-bibit cinta. And salah satuh faktor yang kuat hati aku kata sampai sekarang kenapa dia elak untuk berjumpa dengan aku, sebab dia begitu lemah bila berhadapan dengan aku. Akan terasa jugak di hati dia nanti. Walapon dia tak pernah bagitahu suma ni tapi aku tersangat kenal dia :')


Terlari topik pulak. Adoii. Hahaha. Hmm.. Couple Tshirt? Campak je kod. Heh. Aku tak campak la. Aku cuma simpan, tak pakai pon. Kalau macam aku sebab dah bagi barang-barang ni kat dia. Tapi untuk korang, bila suma benda ni dimasukkan dalam kotak, letak la kotak tu kat sudut-sudut yang susah untuk korang nampak or bukak bila tetibe korang takde bende or tatau nak buat apa. Err, tapi bila dah nak dekat kahwin tu, elok bakar je kodd. Kuikuikui.


5. Istilah berkawan selepas berpisah, tidak wujud!


Seriously. Kali ni memang serious. Better jangan. Ouuhh. Sakit sebenarnya tapi kena lah sabar. Kesabaran tu sebenarnya menguji kita tau. Korang mungkin sangka boleh kawan dengan si dia tapi sebenarnya tu suma sinar harapan yang korang cipta sendiri mengharapkan and dengan si dia akan kembali bersama. Konon-konon macam nak take it slow kann. Bila dah berpisah tu, delete terus nombor dia dalam telefon. Buang semua lah emel dia. Even lah kalau korang contact jugak sekalipon berborak macam kawan-kawan biasa tapi last-last mesti end up dengan perbinacangan kenapa korang berpisah dan ada la adegan rayu-merayu diterima kembali. Guys. Dorang pon takkan contact korang, korang tak payah susah-susah contact ye?


Aku dulu siap tukar nombor okay. From maxis to celcome. Korang ingat senang nak tukar nombor? Nak bagitahu semua orang susah kot. Dah la mostly depa pakai maxis, aiseymannn. Tak pela, senang takda orang nak contact aku. See. Jimat wehhh. Banyak benefit taw. Handphone pon cikai-cikai nya. Paling kuno nye lah. Huhuhu.


6. Dekatkan diri dengan Allah


Ingatlah bahawa kat dunia ni kita tak keseorangan. Kita ada Yang Maha Esa. Sejauh mana korang lari, korang akan berpatah balik meminta pertolongan dari Dia. Bersangka baiklah pada Dia. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui tau. Mungkin kita tak nampak sekarang, mungkin satu hari nanti Dia akan tunjuk kat kita. Ingat, jika benar dia jodoh kita pasti sejauh mana dia berada , pasti dia juga milik kita. Kita perlu usaha. Sesudah usaha, kita perlu berdoa. Selepas itu? Mesti lah tawakal kepada-Nya :)


Macam mana kalau korang masih menunggu dia? Hee. Apa kata korang cerita dengan Dia. Luahkan segalanya pada Dia. Allah Maha Mendegar setiap rintihan hamba-hambanya. Perbanyakkanlah solat Tahajjud di sepertiga malam, solat sunat hajar serta solat suna taubat. In sya Allah. 




=======================================================================


Sesungguhnya perpisahan itu memang perit. Untuk mencari orang yang sempurna memang sukar. Cukuplah seseorang itu cukup agamanya, maka cukuplah segalanya. Bagi aku, akan aku pertahankan perasaan ni sehingga aku dinikahkan, khas buat yang halal untuk ku.


Kalau sekarang kamu sedang memperbaiki diri, In sya Allah, jodohmu juga sedang memperbaiki diri dan kalau sekarang kamu sedang menjaga hati, dia juga sedang menjaga hati. Wallahua'lam..




Sincerely,

Sunday, 6 May 2012

Kesabaran Cinta

Assalamualaikum dan Ahlan wasahlan, Ya Habibi Ya Maulana! :)


Hai semua. Aku baru je selesai agih-agihkan tugas untuk group project subject Account ni ha. Penat plus plus plus letih pon ada ni. Serabot aiiih nak buat. Ya Allah, moga tuhan sentiasa ada dengan aku agar aku diberi sepenuh kudrat untuk selesaikan tugasan ni dengan rakan-rakan yang lain dengan sempurna, Amin. Terasa pagi ni aku nak kongsi something yang sebenarnye satu perasaan yang aku rasa dah lama aku nak luahkan pada seseorang tapi tak kesampaian. Hee. Mungkin aku tak kuat untuk luahkan macam ni. Mungkin juga perpisahan ini menguji aku untuk terus bersabar. Aku terjumpa satu artikel ni di mana sebenarnya inilah luahan aku yang aku rasa aku nak luahkan pada tika itu tapi tak kesampaian dek hajat. Mungkin aku takut kehilangan dia kot time tu. Tapi sebenarnye, inilah luahan hati yang aku nak kongsi pada semua. Ayat-ayat dalam ni aku ada ubah juga, based on my stituation. Harap menjadi iktibar buat aku dan semua pembaca. :')


=======================================================================


Saya sayang awak. Tapi betul ke saya sayang awak? Awak sayang saya ke? Kalau sayang, kenapa awak pegang tangan saya? Nak hug saya? Ye wak.. Memang awak tak kasi lelaki lain tengok saya pakai seksi.. Tapi awak tak halal lagi untuk saya kan? Saya sayang awak ke kalau saya bagi semua tu kat awak? Saya sayang awak. Betul. Tak tipu. Tapi sayang ke kalau bila dengan awak, saya lalai? Saya lupa Dia yang dah menciptakan saya, yang hadirkan perasaan cinta ni untuk awak. Saya lupa solat, saya lupa dosa. Saya lupa Tuhan..


Betul wak. Saya sayang awak. Tak tipu. Tapi saya takut.. Taku sangat nak sayang awak. Awak baik, selalu solat awal. Tapi napa bila dengan saya awak lupa solat? Masa kita keluar, kita lalu ja depan masjid. Tak pernah stop. Tapi kat tempat xda orang, kita stop. Beratus duit awak habis untuk saya kan? Saya hargai sangat.. Saya tahu awak sayang saya. Tapi napa awak tak simpan duit tu dulu. Kalau-kalau ada jodoh, boleh kita kahwin. Awak. Saya takut. Takut sangat. Takut bila ingat apa yang kita dah buat. Saya nak awak jadi halal untuk saya. Tapi tak boleh la sekarang. Macam mana awak nak tanggung saya. Kita belajaq lagi.. Saya nak hidup dengan awak. Saya nak awak jadi imam saya. Nak sangat share everything dengan awak. Saya nak jadi kekasih halal awak. Tapi betul ke cara kita wak? Saya takut..


Awak. Saya nak hidup dengan awak forever till Jannah Allah. Tapi layak ke kita pi heaven kalau kita cmni? Macam mana kalau tiba-tiba Dia panggil kita pergi. Ta kisah lah saya dulu, awak dulu atau dua-duanya sekali. Boleh ke kita pi heaven kalau Dia panggil kita sekarang? Kalau la Dia tanya apa yang saya dah buat dengan awak, apa saya nak jawab nanti? Saya malu sangat sangat kat Dia. Awak.. Lama saya fikir hal ni. Saya fikir pasal kita. Ya, betul saya sayang awak. Tapi sampai bila kita nak camni? Awak. Saya dah fikir lama. Lepas ni, kalau saya tak message awak, ta nak jumpa awak, ta nak call awak, ta nak video call, mms or else, awak jangan salah faham ye. Saya buat macam tu sebab saya sayang awak sangat-sangat. Awak.. Saya nak forver kat Jannah dengan awak. Dulu saya sedih sebab kita jauh.. Tapi sekarang, saya bersyukur sangat. Tuhan sayang kita. Kalau dekat, awak boleh agak kan apa kita buat nanti?


Saya tatau macam mana nak bagitau awak. Saya jaga hati awak. Tapi awak sedar tak sebenarnya saya dah kotorkan hati awak. Saya suka goda awak dengan manja saya, dengan suara saya. Saya suka buat awak cair dengan saya. Jahatnye saya.. Awak , saya banyak dosa. Awak nak ke terime orang macam saya jadi wife awak? Awak.. saya nak bersihkan diri saya sebelum jadi halal buat awak. Saya nak jadi the best wife untuk awak! Baru la awak tak pandang orang lain dah. Saya tak nak susahkan awak dengan saya yang macam ni. Awak.. Saya nak jadi bidadari awak. Bukan kat dunia je taw.. Tapi untill Jannah Allah! Saya nak jadi bidadari awak selamanya.


Awak. Saya tahu saya bukan insan yang elok. Banyak sangat kurang and tak layak nak tegur salah awak. Tapi saya sayang awak. Apa kita buat, bukan ada orang tahu pon. Sapa lagi nak tegur awak kalau bukan saya? Saya pon nak awak jadi suami yang boleh pimpin saya ke syurga. Ta nak ke? Tak kan la awak sayang saya untuk happy-happy kat dunia ja? Awak ta nak ke pilih saya jadi bidadari awak kat syurga nanti? Awak. Tolong la. Saya tanak jumpa awak. Tapi mungkin saya lalai jugak nanti. Syaitan selalu ada dengan saya. Suka ja kalau saya keluar dengan awak, gadoh ngan awak. Awak. Tolong la ingatkan saya jugak ye bila saya lupa. Saya lemah sangat. Saya akan cuba untuk jadi kuat.


Saya sayang awak. Macam mana kalau tiba-tiba Dia panggil kita sebelum kita sempat bertaubat. Takutnya saya. Awak tak takut ke? Macam mana kita nak pi syurga? Macam mana saya nak jadi bidadari awak ? Saya nak sangat cinta ini kerana Allah. Saya malu sangat dengan Allah. Awak.. Saya nak berubah. Untuk diri saya jugak. Untuk mak abah saya. Tapi, kalau saya berubah.. Awak still terime saya lagi kan? Awak. Doalah agar saya sentiasa dibimbing oleh-Nya. Berubah demi cinta Agung, cinta kepada Allah. Awak. Saya pon nak kita jadi pasangan yang educated. Nak sama-sama berjaya. Tapi educated yang taat padaNya. Mesti bahagia kan. Kita ingat Dia, Dia pun ingat kita.


Awak.. Kalau saya pergi dulu, saya nak tunggu awak kat syurga tau. Awak doakan saya selalu ye. Awakk. Maaf kan saya kalau apa yang saya buat and bagitahu ni mengguris hati awak. Saya buat macam ni sebab saya sayang awak. Saya tatau macam mana nak bagitahu awak. Sebab tu saya taip kat sini. Maaf sebab saya post kat sini. Bukan nak bukak aib sendiri. Atleast mereka yang baca ni boleh jadikan kisah ni sebagai pangajaran dan panduan, In sya Allah. Ramai kat luar sana couple and buat macam-macam. Saya takut nak luahkan pada awak selama ni. Tapi saya harap awak tergerak hati untuk baca ni. Saya tunggu awak jemput saya sebagai yang halal untuk saya nanti ye. Saya sayang awak ETERNALLY AND INFINITY.


=======================================================================


Ops ops opsss awak-awak semua! Aku rasa cerita ni tersangat umum. Ditujukan untuk semua kaun Adam dari kaum Hawa sebenarnya. Tak kiralah sejauh mana dosanyang telah dilakukan oleh sepasang pasangan tu sekalipon. Yang part body-body tu, tu dari artikel okay. Statement ni terlalu umum bagi aku. As I mentioned earlier, artikel ni aku hanya copy dari sumber-sumber terdekat ja and ada certain ayat yang aku ubah ikut situasi aku dulu. Hehehehe. And ya, who doesn't kan? Tell me siapa yang ta nak menginginkan kehidupan sebegini. MashaAllah.


Guys, aku belajar untuk melepaskan seseorang yang amat bermakna di dalam hidup aku perlahan-lahan.. Dengan kekuatan yang ada sebenarnya, aku masih lagi mampu tersenyum indah menutup kesedihan di hati. Aku belajar untuk hidup keseorangan namun kesepian itu kadang-kadang membuatkan aku kosong di dalam meniti hari. Namu apa yang aku tahu, dia tetap pernah bertahta di hati walau kita belajar melupakannya. Dan YA, aku sedang persiapkan diriku untuk ke arah yang lebih baik, in sya Allah. Apa yang aku cube kongsi kat sini, jika benar sayang Allah, buktikanlah dengan segera menikahinya, insan yang korang sayang. Tak cukup duit tidak mengapa, seriously. Allah kan dah beri janjiNya. Janji rezeki dari berkatnya pernikahan. Jika benar cinta pada Allah, segala halangan di depan bukan menjadi alasan.


Redha Allah, redha Allah, redha Allah! Dengan mengharapkan redha Allah, segerlah jumpa walinya. Jika korang perlu berlutut, berlututlah. Jika perlu menangis, menangislah. Sayang Allah adalah suatu perjuangan!


Ukhwah Fillah Abadan Abada. Persahabatan kerana Allah selama-lamanya!




Truly,

Friday, 4 May 2012

Jika namamu yang ditulis di Luh Mahfuz untuk diriku.

Assalamualaikum readers!


Rasa macam dah lama ta update blog. Hahahaha. Tapi bukan lah lama mana pon, setakat 4 hari ta update kan. Actually within 4 hari ni banyak gilaaaa cerita aku nak share. Sangat okay. Tapi aku tatau nak mula yang mana dulu. Macam-macam laah terjadi sepanjang 4 hari ni. Hahahaha. Lawak pon ada. Okaylah, kali ni aku tanak cerita pasal apa aku buat and story yang banyak selama 4 hari tu tapi aku nak kongsi sesuatu agar boleh jadi satu pengajaran buat aku, dan yang lain jugak! :)




Tak nafikan dalam minggu ni memang aku ta busy pon. Kelas asek tak da, then rutin macam biasaaa lah bangun lewat. Tapi dalam dua tiga hari lepas, aku dapat lah borak-borak ngan sorang kawan aku time zaman kejatuhan aku yang gila-gila dulu. Siapa dia suma tu, aku rasa macam tak perlu kodd aku mention. Borak punye borak then sampai la bab cinta. Hahaha. Part ni paling aku ta suke, SERIOUSLY. Tapi aku layan jela.. Tengok macam dia ada masalah ja. Then ya.. She is. The dia confessed something kat aku and yaa aku dengan cool-nye diam je dengar dia cerita.


Aku hanya mampu ringkaskan ape yang aku sebenarnye patot. Dia sebenarnye seorang perempuan yang dah terbuat something or erti kata lain or fiksyen-nya, dah terlanjur dengan boyfriend dia. Aku kenal boyfriend dia. I just could said.. OK. Dorang sebenarnye tengah dalam keadaan situasi konflik jugak la katenya. Boyfriend dia tu minta si kawan aku ni masa and ruang untuk dia "berehat" and bertenang and dia akan contact balik ngan kawan aku ni semula. Aku pon tatau la apa yang boyfriend dia tuh maksudkan dengan "berehat" tu? Grrr. Adakah dia nak lari dari masalah? Okay, this type of guy memang memang seriously useless. And for sure pulak, kawan aku ni takut la and gelisah semacam if boyfriend dia tuh tinggalkan dia. Plus, memang since awal lagi dorang niat and janji nak kahwin lebih-lebih lagi bila dorang dah terlanjur. Family kawan aku ni pulak, kenal la ngan boyfriend dia tuh tapi dorang tatau lah yang dorang dah terlanjur or bla bla bla kan. Then kawan aku ni cam tatau and bingung laa tatau nak buat apa.


Okay. Senang ja. Kalau kes-kes macam ni. Aku pon tatau and ta berani nak cakap apa. Sebab aku bukan lah kaki menasihati orang. Tapi sehabis bolehnya aku akan cuba untuk mambantu and advise apa yang boleh. At the moment, aku baru habis baca satu buah buku yang aku beli kat kedai buku Freedom kat area Parit Raja (Cool kodd first time baca buku habis). Korang boleh la try usha beli tengok. Tajuk buku ni , "Anda Bertanya, Ustaz Azhar Idrus Menjawab". Aku recommened buku ni sangat-sangat. Berguna sangat-sangat. Dari perkara remeh sehinggalah ke wajib, sume persoalan terlerai. Subhanallah. Berbalik pada cerita, aku teringat antare persoalan-persoalan yang diutarakan dalam buku ni. Salah satu nya kes macam ni lah jugak. Okay, just cool girls. What the only thing that you have to know is,




".. si lelaki tu sebenarnye PERLU bertanggungjawab dengan perbuatannya itu dan mengambil wanita itu sebagai isterinya. Manakala, si perempuan ini tidak boleh memaksa lelaki itu berkahwin dengannya.."





Ya, inilah jawapan sebenarnye dari sebahagian soalan yang dikemukakan. Ini apa pandangan aku lah kalau dah kat situasi macam ni. Kalau dah jadi macam ni, and si lelaki tuh pulak macam nak ta nak and nak tangguh-tangguh niat nak amik dia sebagai isteri dia, then macam terang-terang lah kan si lelaki ni macam nak lari ja dari tanggungjawab dia. Aku pun ta berani nak cakap lebih sebab hati manusia kita tatau kan. Then apa ja yang aku boleh advise kat kawan aku ni, tak ada apa yang boleh dia buat sebenarnye selain bertaubat kepada Allah. Selalulah memohon  diampunkan dosa, dan petunjuk-Nya. In sya Allah. Sebab kita hanya manusia yang tak kan pernah lari dari membuat kesilapan, percayalah. Pintu taubat tu akan sentiasa terbuka. Berdoa and mohon supaya Allah membuka hati lelaki tu supaya timbul rasa bertanggungjawab dengan perbuatanyya itu and mohon banyak-banyak supaya Allah permudahkan urusan dorang berdua.


Aku selalu pengang satu dalam diri aku yang mana aku bawak kata-kata ni dari dulu lagi. Guys. Manusia itu berubah! Percayalah. Ya, it is. Manusia ni kita tatau hati budi dia. Apa perasaan dia. Perasaan ni kadang kala sering berubah tau. Ta tetap pendirian. Macam aku jugak, selalu berubah hati. Tak kiralah dari segi apa sekalipon. Apa yang boleh kita lakukan ? Cuma satu. Berdoalah banyal-banyak pada dia. Macam aku penah cakap sebelum ni, Allah Maha Mendegar. Sentiasalah mendoakan kebahagiaan diri kita serta orang-orang yang kita sayang. Siapa tahu, satu hari nanti hati-hati orang yang kita sayang berubah kan? Dan bila-bila masa ja manusia boleh berubah. Berubah dengan dua. Satu, berubah ke arah yang lebih baik. Yakni dengan barakah Allah. Kedua, berubah ke arah yang mensia-sia-kan. Subhanallah. Minta dijauhkan.






Sukar sememangnya untuk mencari soleh dirimu andai solehku tidak setanding dengan kesolehanmu. Wahai sahabat-sahabatku, sesungguhnya janji Allah itu pasti. Janji Allah pasti kita pegang dalam misi mencari diri "Lelaki yang baik untuk wanita yang baik". Wallahualam. :')



Truly,

Tuesday, 1 May 2012

You guys are bittersweet!

Assalamualaikum semua!


Hai hai haiiiiiiii. Okay, terasa gila semacam kenapa entah. Jam dah menunjukkan tepat 4.30 pagi dan aku still tercangak depan lappy sebab tak boleh tidur. Tatau lah napa. Tapi tak boleh tidurlah sebenarnye. Nowadays, selalu tidur lambat ja. And yaaa, rutin seharian aku lately sangat bosan. Today cuti. Everyone knows. And aku boleh bangun lambat gilaaa lah. Sampai aku pon tak teringin nak lunch. Phew phew! Then si Zihah dah tercangak atas meja dok buat Pengakap dia tuh. Okay, semua orang ada kerja and since aku memang tak pernah ada kerja , so kerja aku adalah tidur jelah kot. Hahahaha. So malam ni as usual, rasa macam nak kua. Since ada orang ajak keluar, aku pon teman lah keluar. Kene teman Kak Fiza bukak puasa bebeh. So seramai enam orang pergi and bayangkan enam-enam tuh sumbat dalam satu kereta. Kereta apakah? Kereta Viva okay. Cool tak? Memang sardin jangan cakap laaaa. And teka lah teka apa kitorang makan? Hahahaha. Scroll down beb.








Yes, there you go. Domino's. We spent around an hour in Domino's. Hahahaha. Memang terbaik kodd. Kitorang ordered two regular pizzas, one large pizza, a set of bbq chicken wings and one bottle of Pepsi. Untuk exactly enam orang makan. Memang perghhhh sedap. And and anddd yang paling gempaknye, semua kitorang gune copoun youuuuuuuuuuuu. Meh nak cita. Kitorang guna tiga  copoun . Gila tak gila. Satu  copoun  beli large pizza at RM18.80 and buy second pizza with regular at ONLY RM5.00 !! Gila tak gila tak? Kejap kejap, ada lagi.  copoun  seterusnya adalah  copoun  "gift" sebab haritu Kak Fiza order delivery but then dorang hantar lambat so dorang bagi free pizza. So tadi baru redeem pizza. And next punya  copoun  adalah  copoun  chicken wings dengan apa-apa saja pembelian, dapat harga chicken wings with ONLY RM3.00 kodddd! Gile memang jimat okay. And wait wait, nak tahu tak total semua berapa? Total semua only RM49.60 okayyyy. Kalau tak guna  copoun , harga sebenar adalah RM103.00 and bayangkan gune  copoun  dapat discount sebanyak RM53.40 okayyyy. Memang best gila kodd. And plusssss, bayangkan bila total tuh divide dengan enam orang so sorang just bayar RM8.30 !! Betapa jimat youuuuu. Tak percaya kah? Meh tengok!




As a conclusion, korang jangan lah pandang serong kat  copoun - copoun  tu. Sesungguhnya memang bergunaaaa  copoun - copoun  ni. Gerenti memang berbaloi-baloi okay. SERIOUSLY. Aku memang tak sangke lah kan dapat makan 4 keping pizza dengan 1 ketul chicken wing dengan harga RM8.30. Perghhh.
Malam ni sangat happy sebab dapat makan kenyang. And jangan ingat aku kenyang, sebenarnye mase nak balik tuh aku dan lagi pi order set lasagna hahaha. Untuk aku bawak balik makan. Hehehehe. Sedap okay. Korang patot cuba.



Okay, say cheeeeeseeeee. Hehehehe. Sedap sedap sedap! Okay, tuh je nak share-share . Tak ada pape pon sebenarnye. Aku je exited lebih hahaha. Lepas kitorang makan, kitorang singgah gi Square One jalan-jalan. Aku xda lah beli pape pon. Sempat lah beli satu cincin emas celup HAHAHAHA. With only RM10 okay. Tak dak sapa bagi aku cincin, aku pon beli la sendiri. Emas celup pulak tu. Tapi atleast if aku pakai pon, nampak la sikit macam orang dak tunang/kahwin. And yet, tak kan ada sapa nak ngorat aku. Phew phew, memang tuh niat sebenarnye. Senang, xda orang ngorat2. Tapi actually kalau tak pakai pon takdak orang ngorat jugak sebanarnye. Hehehe. No lah, what i mean is saja-saja nak pakai. Macam best je. Okaylah, itu sahaja. Nanti free, aku update lagi cerita okay. Lovelove, Wasalam!


Sincerely,

Jangan hina permulaan seseorang.

Assalamualaikum dan hai!


Sebagai muqadimah, sememangnya ni adalah posting aku yang pertama. Hehehe. Terasa sangat awkward semacam sebab dah lama gila tak menaip kat blogger ni. Teringat dulu masa selalu update blog tapi asek gagal je nak istiqamah buat blog ni. In sya Allah, kali ni dengan izin Allah aku akan cuba lah istiqamah. :')


Kali ni aku ada beberape nak share untuk sume readers. Malam ni aku tetibe rase macam tatau nak buat apa. Asek menghadap Facebook ja, naik bosan aku. Sampai aku lupa yang aku ada banyak group kat Facebook ni sampai aku lambat nak update ape story-story depa ni. Then aku view lah salah satu group yang agak berkepentingan jugak pada aku. Group "Mahasiswa/i Degree UTHM Batch 2011/2012". Serious lama gila kodd aku tak view langsung group ni. Bukan apa.. Malas lah. Depa asek tanya tu, tanya ni. Gadoh sana, gadoh sini. Tapi ta pela, kali ni aku view la. Kot-kot ada pape story baru. Tapi selalunya story yang paling best kat group ni, pasal bus je.


Scroll punya scroll, aku tersentak baca satu posting sorang budak laki ni. Amat-amat menyentuh jiwa aku. Dengan pantasnya aku beriye LIKE posting dia. Ya, aku sangat sangat setuju setiap patah-patah ayat dalam ayat dia tuh.



Pertama sekali nak mintak maaf kat si penulis, sebab aku print screen posting die ni. Maaf banyakbanyak sebab tak mintak izin. Ni pon kalau-kalau dia baca. Bukan apa, aku tak friend pon ngan budak ni. Okay lah nak sambung balik. Aku sangat-sangat suka ayat dia. Aku antara orang yang 'terasa' jugak sebenarnye. Aku teringat zaman-zaman aku dulu. Ya Allah.. Aku pon tak tahu lah. Kalau aku ingat, mesti aku sedih. Aku nangis. Aku tak kuat. Tapi kali ni aku cuba jadi kuat sebab aku tahu aku ada Allah di sisi aku. 

Mungkin satu ketika dulu, aku seumpama itu. Tapi esok lusa mungkin aku seorang yang dilindungi oleh Allah, in sya Allah dengan izin-Nya. Aku perlu kuat, tabah dalam menempuhi segala dugaan-Nya. Sesungguhnya kehilangan orang-orang yang aku sayang adalah dugaan terbesar yang aku pernah hadapi. Kadang-kadang kesian kat mak abah. Aku tahu mak sentiasa mendoakan kebahagiaan aku. Sentiasa doa agar aku berubah ke arah yang lebih baik, agar aku diberi petunjuk Hidayah seiring dengan namaku. Aku tahu mak tak kan pernah lekang dan sentiasa istiqamah dalam mendoakan aku. Bayangkan, bertahun lamanya mak mendoakan agar aku berubah tapi pada saat ni aku terbuka hati untuk berubah ke arah yang lebih baik. Bertahun lamanya dia mendoakan aku. Percayalah.. Sesungguhnya jangan pernah bosan untuk sentiasa berdoa pada Allah. Mintalah apa saja dari Dia. Allah Maha Mendengar, Maha Mengetahui segala rencana kehidupan kita. Jangan pernah berhenti berdoa dan jangan sesekali menyatakan bahawa Dia tidak mendengar rintihan kita. Adakalanya doa-doa kita masih tidak makbul adalah kerana Dia hendak menguji hamba-Nya , sejauh mana hamba-Nya sabar dan istiqamah dalam berdoa. Mungkin dalam masa terdekat, mungkin satu hari nanti insyaAllah segala doa kita akan Dia makbulkan.



Sesungguhnya, YA aku sangat takut untuk berubah. SUNGGUH. Aku takut orang gelakkan aku. Aku takut dorang pandang rendah kat aku. Aku takut tak ada sapa nak kawan ngan aku. Tapi aku yakin, tuhan sentiasa melindungi hamba-Nya yang ingin memulakan satu penghijrahan yang baru. Aku bersyukur sangat-sangat sebab semester dua kali ni aku sebilik dengan kawan-kawan aku yang banyak beri tunjuk ajar kat aku. Pengaruh rakan sebenarnya sangat kuat sebenarnye. Dorang sangat baik. Terima kasih Ya Allah. A gift from You. Aku berubah slow-slow, tak terus mendadak. Mula-mula aku cuba perbaiki pemakaian aku. Aku tetibe dah tak suka baju-baju yang fesyen even dia lengan panjang or else. Aku tak tahu cmna perasaan tu tetibe boleh hilang. Jika dulu aku terkenal ngan student yang selalu pakai shawl belit-belit sampai nampak leher, tah macam mana aku boleh xda perasaan langsung nak pakai shawl dah. Koleksi-koleksi shawl aku ni tah apa aku nak buat. Then aku tukar cara pemakaian tudung aku. Alhamdulillah, u know what guys? Korang akan rasa sentiasa dihormati and dilindungi oleh orang-orang sekeliling kalau korang pakai pakaian yang tutup aurat, cukup dengan kesempurnaan. Memang terasa sangat beza dia. Aku sangat-sangat suka dengan perubahan ni. Kawan-kawan aku juga ada yang terkejut tapi dorang tak pernah kata tanak kawan ngan aku. Whether you're wearing that tudung labuh or baju labuh or else, it does'nt matter. Yes, exactly. Trust me.

So guys, apa lagi. Hijrah la kamu! Sesungguhnya penghijrahan itu akan memberikan impak yang sangat positif dalam diri kita. YA, SANGAT. Aku bahagia sangat. Aku terasa aku rapat sangat dengan tuhan. Aku tak perlu pikir apa-apa. Hanya Allah, keluarga serta komitmenku sebagai seorang pelajar. Moga Allah sentiasa ada di sisi aku. Sentiasalah mendoakan aku jugak tau? In sya Allah :')


Sincerely,