Tuesday, 26 June 2012

Inspiration of Islam

Bismillahirrahmanirrahim.


Sorry tapi hanya entry pendek sahaja, singgah sekejap. OK. Nak inform kat u ols, for more information about inspiration of islam lah kan, do follow me at Twitter noh.


Hidayah Zahari
"Klik atas"

Bukan apa. Nak post kat Facebook macam banyak lah sangat kan. Satg depa marah pula, semakkan news feed dorang. Hehehe. So, find me at Twitter okay. See you there guys!


Truely,

Monday, 25 June 2012

Jaga diri sayang..

Assalamualaikum w.b.t!


OK. Pertama sekali, alhamdulillah ya Allah akhirnya berakhir jugak final exam aku untuk semester dua ni. Walaupun pengakhirannya agak mengecewakan, tetapi apa boleh buat melainkan tawakal sajalah kepada Allah. Moga dipermudahkan segalanya.


Tadi pagi berakhirlah kesengsaraan aku selama dua minggu ni bertarung dalam peperangan pepriksaan akhir semester dua. Orang lain semua dah habis paper, yang aku ni tercangak-cangak lagi tak habis lagi. Mostly bebudak IT batch aku semua dah angkut barang dorang balik since Khamis lepas which lepas paper Account. OK. Sangat menyampah, seriously. Hahaha. Sebab dorang tak amik Introduction to Multimedia punya paper. Cissss. So tadi paper last agak serabut jugak lah kan. Semua silibus tak keluar! (Ehhh?). Okay, silap. I mean, yang keluar semua application okay. Praktikal questions masa dekat lab haritu. Okayy, fine. Paper start pada 9 pagi. Berkahir pada jam 12. Dan aku telah siap pada jam 10.30 dan aku keluar dewan pada jam 11. Hahaha.


Tiket bus ke Shah Alam pukul 2.30 petang. So after habis paper, aku and Faiz pergi ke Coolblog lah macam biasa. Menikmati Chocolate Milk Tea. Dan selepas itu, kami ke rumah sewa untuk letak barang-barang yang still tak habis angkut lagi. Sangat sedih sebab cuti seminggu ni tak dapat nak bawak balik my Kancil. Why? Ok, since cuti semester dua hanyalah SEMINGGU dan abah pula tak kasi bawak balik sebab seminggu je then macam tak berbaloi je. Betul jugak tu. Hari sabtu/ahad aku dah nak berangkat balik Batu Pahat dah. So, terpaksa lah aku letak Kancil kat rumah sewa aku untuk seminggu ni. Sangat sedih lah. Hadooiii. Lepas habis check satu kereta, lock sana, lock sini, aku pun sempat lah tangkap gambar sama-sama ngan Kancil aku berhadapan dengan rumah sewa kami.




Oh yaa. Syukur, naik short semester tiga ni aku dan lapan orang lagi gegels aku akan stay kat rumah sewa baru kami ni :) Moga dipermudahkan segalanya. Masuk rumah baru ni, kena banyak baca-baca. So aku harap Kancil akan tidur dengan nyamannya selama seminggu ni sebelum aku bawak dia jalan-jalan naik short sem nanti. Hahaha. Lepas park kereta semua, aku, Faiz dan Kak Fiza pon berangkat ke Bus Station BP.



Hahaha. Rasanya Faiz pon dah sayang ngan Cik Kancil ni sebab sapa je lagi penumpangnye kan. Hehehe. Sangat risau weh bila berjauhan ngan Kancil. Nasib baik rumah kami terletak dalam kawasan perumahan yang damai dan tenang. Jiran-jiran pun baik-baik semua :)


Okay. Ni ada beberapa shot terakhir sebelum kitorang gerak ke Batu Pahat. Aku selamat sampai rumah pada jam 7. Terasa tenang bila balik rumah. Ehehe. Tapi sangat sedih sebab hanya seminggu je cuti. Bebudak course lain semua cuti dua bulan which dorang naik semester tiga masuk bulan September nanti. Course kami ni je haa ada short semester tiga. Bagus lah. Nanti dorang baru nak semester tiga, kitorang dah nak semester empat :D Dan yang paling best, kitorang habis awal dari dorang. Hehehe. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Tak sangka, dah nak masuk tahun kedua aku kat UTHM ni. Sekejap je masa berlalu kan. 

Hmm. Sesampai rumah, aku dihidangkan dengan dinner yang sangat sedap okay. Mak masak masakan kegemaran aku. Ikan pari masak asam pedas. Perghhh. Sedap okay. And ooh ooh, sayur masak lemak pon ada. And aku try makan ikan kering yang masak tadi since dorang baru balik dari Sabah. Eh wait, aku tak sure sama ada tu ikan kering or what. Errr =.=


Fine. Tetibe perut aku craving Hot and Roll pulak. So aku cecepat text abang aku supaya dia buatkan paratha untuk aku. Hehehe. So aku ordered due bijik Paratha Piza Beef. Oh myyy. Sangat sedap. Dah lama craving okayyy! Haritu merantau cari kat Batu Pahat, xdak. Tanya orang JB, depa pon tak tahu kat area JB. Nasib baik abang aku bukak Hot & Roll. Apa guna ada abang kannn? Kirim je, then sampai lah kat rumah. Thanks along!

"Credits to Pak Google"

Ni lah sample inti yang ada kat dalam Paratha Piza Beef. Korang boleh lah Google. And pi la try makan. Sangat sedap okay. I recommended this! 

Okaylah, that's all nak kongsi. Esok aku dah mula keluar. Wopss, keluar ngan mak okayyy. Nak spend my days with family jaa setiap kali cuti sebab bila dah balik UTHM, boleh enjoy ngan kawan-kawan kat sana. So jadual aku esok ialah teman mak pi kuliah agama dekat Masjid Negeri. Lepas tu, jenjalann and shopping. Hehehe. Psstt, kereta xda so susah nak gerak. Hanya depend ngan kereta mak jelah nampaknye. Okay, take care korang!

Wasalam.
Sincerely,


Monday, 18 June 2012

Ya Yakun Zauji,

Ya yakun zauji (Wahai bakal suamiku).


Wahai bakal suamiku yang telah tertulis di Luth Mahfuz sebagai mujahidku dunia akhirat. Terciptanya aku daripada tulang rusuk kirimu, itulah yang sering aku dengar bila berbicarakan tentang cinta adam dan hawa. 


Wahai bakal suamiku, isterimu ini tidak kisah walau bagaimanapun keadaan fizikalmu. Cuma, aku di sini sangat kisah tentang keadaan imanmu. Aku amat berharap aku dapat menjadi sayap kiri dalam perjuangan jihadmu. Aku juga harapkan darahku ini akan tertumpah sebagai darah syahid. Aku disini memerlukanmu.


Kau teruskanlah memimpin tanganku. Papahlah aku. Bantulah aku. Persiapkanlah aku dengan ilmu yang melimpah-limpah agar semua itu dapat aku jadikan perisai untuk melindungimu, membantu dan menjadi sayap kirimu yang paling utuh sekali hanya untukmu wahai mujadiku demi perjuangkan agama Kekasih kita yang Hakiki.


Wahai bakal suamiku. Aku tidak tahu dimanakah kau sekarang, bagaimana keadaanmu. Bagaimana rupamu, bagaimana akhlakmu, bagaimana kehidupanmu sebagai seorang muslimin. Aku tidak tahu. Semua itu adalah rahsia Sang Pencipta, hanya Dia sahaja yang tahu. Aku persiapkan diriku sesempurna yang mungkin untuk bertemu denganmu hanya pada saat kau lafazkan ijab dan kabul untuk memartabatkan aku kepada dunia bahawa akulah serikandi serta permaisuri dalam hidupmu. Tidak sabar untuk menantikan saat itu.


Sesungguhnya wahai bakal suamiku, dalam perjuangan ini, suka, mahupun duka. Tapi, walaupun sukar aku disini akan tetap cuba sebaik yang mungkin untuk jadi yang terbaik sebagai tulang rusuk kirimu dalam perjuanganmu yang paling setia dan hebat sekali dalam membantumu dalam apa jua sekalipon.


Wahai bakal suamiku. Setiap hari antara doa yang tidak lupa untuk ku panjatkan kpd Ya Rabbi adalah doa untukmu.
"Ya Allah. Kurniakanlah kepadaku hamba Mu yang soleh sebagai suamiku agar dia dapat membimbingku menuju JannahMu".
Resah gelisah hati menunggu, mengira detik dan waktu, impian itu menjadi kenyataan. Bersama-sama denganmu mujahidku, menemanimu dalam suka dan duka aku. 




Aku tidak pernah risau siapakah dia yang bakal halal buatku kerana aku percaya janji Allah, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. Dan aku juga tidak pernah bimbang akan dirimu wahai jodoh kerana aku tahu dikau sentiasa dalam peliharaan Allah :)


Sincerely,

Thursday, 14 June 2012

Allah knows best and chooses the best

Assalamualaikum w.b.t!


Oh tidakkk. Terasa nak menjerit, hoi hoi hoi. Hehehe. Lamanya tak update blog. Sangat sangat lama. Puiih, lama lah sangat. Kena tinggal berapa minggu je pon. Haritu sempat la posting entry paling pendek lah. Tu pon time tengah bosan-bosan study and gedik-gedik nak post jugak entry. Gedik betol. OK.


Tersangat lama bagi aku sebab menghilangkan diri dari mengemas kini aku punya blog ni. Sejujurnya, saya tidak ada masa nak sentuh blog ni. Masa tu sebenarnya ada cuma saya perlukan ketenangan yang sangat-sangat damai dan usually saya akan update blog ni tengah-tengah malam around dua tiga pagi. Tak pernah la pulak kan aku update tengah-tengah siang. Memang xda feeling time tu. Ehee. Sesungguhnya sekarang ni aku tengah sibuk berperang dengan final exam aku. Sangat-sangat letih. Au tak pernah rasa letih macam ni sekali. Even last semester pon aku tak pulun camni. Target aku kali ni adalah, 4FLAT.



To be honest. Kita kena target paling tinggi and paling tinggi supaya kita akan usaha untuk capai matlamat kita tu. Jangan target dean list jaa, tapi target empat point zero zero okay? Aku tak pernah dapat 4FLAT. Aku teringin sangat sangat nak dapat. Tapi aku pernah slightly 4FLAT masa zaman matrikulasi dulu and just tipis kat satu subject jaa, A-. Sedih oh time tu, tapi tetap rasa syukur sangat-sangat. Memang pulun habis time tu. Okay, so kali ni memang aku nak target straight A's. Sangat. So apa yang kita perlu untuk capai mimpi-mimpi tu? Semestinya kita perlu, usaha+doa=tawakal. Ni lah equation yang aku guna dari dulu sampai sekarang. :)

So harini adalah hari Khamis, Jun 14. Masih berjuang untuk empat papers lagi. Baru lepas satu paper, alahai terasa lambat sangat nak habis lagi empat papers yang tough tu. Sabar jela. Ni pon aku curi-curi masa aku untuk update blog aku ni ha. Memang xcukup tidur la. Sakit badan lah. Lapaq lah. Semua ada lah during examination fever ni. Macam-macam hal kan. Dugaan duhai hati. Hehehe. Dalam ke-busy-an aku menghabiskan masa menghadap buku, tetibe terlintas pula satu benda. Oh ya, harini Jun 14. Sudah genap dua bulan aku kehilangan dia. Alhamdulillah :'). Syukur ke hadrat Ilahi kerana diri ini masih lagi mampu bertahan dari segala godaan syaitan, In Shaa Allah.

Maaf. Niat aku kali ni bukan nak mengimbau kenangan ke hape ke. Tak. Mengimbau kenangan itu perit, sungguh. Kalau kenangan tu tetiba je datang, cepat-cepat laaa aku toleh benda lain supaya takdak terus dok berlegar-legar kat kepala ni ha. Kadang-kadang kenangan yang datang tu membuatkan kita selalu jatuh tersungkur dalam menghadapi realiti bila kita melihat bahawa bahagia itu bukan milik kita. 

"Mengapa amat perit dan menyakitkan perpisahan kita? Andai aku sudah melupakan kamu, pasti tiada lagi rindu bertandang. Tiada saat dalam hidup ini untuk mengingatimu. Aku mampu lagi tersenyum seolah tiada kesalan yang ku ingat. Pada hakikatnya amat aku dambakan kamu, dan sampai bila air mata ini berhenti mengalir. "

SubhanaAllah. Menyimpan kenangan itu sangat menyakitkan. Apalagi jika dia tidak menjadi milik kita lagi, yang ada hanya tangis yang selalu menemani sepanjang hari. Menginginkan pada satu harapan yang masihtertunggak untuk mengikis waktu lama untuk menghilangkan rasa cinta itu.

Astaghfirullah'alazim. Kita rebah dalam angan yang tak sudah.  Kita lemah dan hanyut dibuai kekecewaan yang dalam. Ya, terasa dihargai bila diri disayangi dan dicintai. Walaupun kita tahu tak mungkin cinta kita bersatu bersama lagi. Dan kini aku mulai sedar, saat aku juga merasakan cinta antara aku dan dia, dan nyatalah cinta yang hadir tu cuma sekadar menguji dan menyakitkan. Bukan untuk bersama. Aku mula sedar untuk simpan saja rasa cinta itu menjadi kenangan lalu. Aku sentiasa doakan yang terbaik buat aku dan dia, In Shaa Allah. 

Aku memohon sangat sangat pada Allah, agar aku tidak dijodohkan dengan lelaki yang hanya menyesatkan aku dan hanya membawa aku ke celakaan. Aku mohon agar Dia pertemukanlah aku dengan seseorang yang melabuhkan cintanya hanya pada Allah. Minta dijauhkan lah aku dengan lelaki-lelaki yang pernah hadir dalam hidupku. Aku tidak mahu hidup bersama mereka. Aku tidak mahu, Ya Allah. 


Hidup tidak akan pernah lari dengan perasaan. Tipulah kalau kita tidak pernah memendam perasaan pada sesiapa. Jiwa remaja. Tak kan ke? Begitulah aku. Aku tak suka perasaan ni. Nanti mulalah nak pikir bukan-bukan, nak layan perasaan tu kan. Macam nilah. Bak kata seseorang tu :

"Kalau ada, adalah. Kalau tak da, takdalah."
Aku pegang kata-kata dia. Dia lelaki yang baik, In Shaa Allah. Tapi terkadang, pernah rasa meluat pula dengan dia. Meluat sangat, menyampah pun ada. Benci pun ada. Perasaan ni tak menentu. Rasanya terlalu awal lagi nak kearah yang tah pape. Ah, malas pulak nak pikir. Kalau ada, adalah. Kalau tak ada, tak adalah. Okay, jangan pikir bukan-bukan. Kitorang xdak pon selalu text text apa semua benda tu. Text bila perlu, text pasal belajar. And tak de pasal hati or bla bla bla. Aku hanya melihat dia dari jauh ja. Jauh di sudut hati, andailah 'ada' antara kami. Aku bersyukur sangat Ya Allah. Agar dia boleh membimbing aku seiring dengan nama nya. Tapi siapalah aku..Biarlah Allah yang aturkan. Aku tahu disebalik setiap kejadian itu, tersemubnyi satu kebahagiaan yang pasti datang buat aku. Aku hanya pula sabar. Terima kasih, Ya Allah.


Biarlah diri ini tidak terburu-buru mencari cinta manusia. Yang perlu aku burukan ialah cinta Pencipta-ku. Jangan menangis kerana lelaki, tetapi menangislah kerana dosa-dosa yang telah kita lakukan.


Sesungguhnya, jodohmu ada di tahajjudmu. In Shaa Allah.

Truely,


Saturday, 2 June 2012

True love stories never have endings

See the title tak?


Haa bagus lah. Aku pon nak story sampai tak sudah, nak muntah-muntah aku nak cerita. Wel,, true love kan. Memang tak kan pernah ada penghujung. OK.


Harini bangun lambat. Dapat message. Cepat siap. Mak abah sampai. Hantar depa pi bus station. Dengan kelam kabutnye siap, aku dan Faiz pon dengan selekehnya turun pi kat kereta. Actually today aku dapat kereta kancil aku untuk dibawa ke kampus. Dan aku kene hantar depa semua pi bus stand Batu Pahat. On our way kan, aku pon teringat sesuatu yang aku dah remind abah awal-awal masa dia nak datang jumpa aku.


"Eh abah, bawak tak hard disk tu. Nak nak, tak sabar ni :D".


Dengan teruja nya la kan nak dapat hard disk dari abah. Jangan gelak weh. Aku memang tak ada hard disk. Tah pape kan? Budak IT je lebih, tapi xda hard disk. Ayah aku siap gelak-gelak lagi sebab aku xda hard disk. Depa hat yang tak amik IT pon ada hard disk. Err, sat. Perlu ke hard disk ni bagi aku? Aku bukanlah seorang yang kumpul video and movie-movie semua ni. Backup disk dalam lappy ni pon tak penuh-penuh lagi. Dan abah pon macam kesian, dia pon bagi la hard disk.


"Oh hard disk ye. Ada ni ha. Hard disk ni 1 Tera. Besar ni. Simpan elok-elok. If rosak abah bagi Aus pulak."
"Yelah-yelah. Pandai jaganye. Aus tu tak pandai jaga barang. Kahkahkah. Mana?"
"Nah..". Sambil hulur hard disk tuh kat aku.
"Haaaaaaaaaaa? Whattttttttttttttttttttt?"


AND I WAS LIKE .... 



Ia adalah hard disk dari Samsung in white colour you. What brand , what colour semua aku tak kisah. TAK KISAH. Yang aku kisah ialah, kenapa semua bende semua mesti nak RELATED dengan F__ !!! Why haaaa. Ya Allah, tolong lah. Pergi mana-mana semua ada kene mengene ngan dia. Aku tak tahan lah. Tak tahan dah ni. Rasa macam hidup dalam duni dia lah. Serabot lah aku. First reaksi aku tengok bende tuh ialah, sebab F__. 


Encik F ada hard disk. Hard disk dia warna merah tapi. Brand Samsung. Exactly same brand ngan aku. EXACTLY. Hard disk dia tu hadiah pemberian kakak kesayangan dia. Sadly, hard disk dia telah hilang masa dia kat Miat which time tu dia dalam minggu orientasi. Hard disk dia hilang with laptop Asus dia. Dalam hard disk dia macam-macam ada. Aku pernah tengok hard disk dia dengan empat biji mata aku. Aku pernah sentuh hard disk dia. Aku pernah tengok isi kandungan hard disk dia. And aku pernah tukaq laptop dengan dia jugak time aku kat Matrikulasi dulu. Paling aku sedih bila dengar hard disk dia hilang. You know, people yang amik bende tu aku harap dia tak buat apa-apa dengan content dalam tu. Seriously, aku geram. Macam barang aku pulak yang hilang. Huh.




Okay. Ni lah hard disk pemberian ayah aku. Sangat sama dengan F punya. Ya Allah. Why ha? Whyyy. Tell me why. Kalaulah aku masih dengan dia, maknanya kitorang ada hard disk yang sama brand which is sama model. How I wish.. Er.. no no. Tak wish pon.


Dan ni yang warna merah yang macam dia punya tu. Sorry noh. Gambar exact dia punya, aku tak da. Well, takdak keja la pulak aku nak tangkap hard disk dia? Credits to Abang Google Image.

Di saat aku berdiri kuat nak melupakan dia, makin kuat perkaitan aku dengan dia. Banyak. Banyak sangat. Sangat. Kat sini aku hurai beberape case. Banyak case sebenarnya tapi dah lupa.


CASE 1
Semalam aku pi dinner dengan Ziha, Faiz dan Kak Zira kat Kedai Pak Joe, depan Perwira. Sambil tunggu makanan, aku baca paper. Then ada topik cerita pasal Tonsil. Antare yang diborakkan dengan dorang :

Aku : "Weh, orang yang ada tonsil ni cepat demam kan?".

Zihah : "Agak la wehh. Aku ada tonsil kot.".

Aku : "So dorang ni kene buang tonsil tu lah eh? Hmm.. F dulu ada tonsil. Tapi dia dah buat operation masa dia sekolah rendah dulu kot kalau tak silap. After operations sekarang ni, dia xleh kene sejuk sangat. Lagi-lagi malam. Kalau tak, habislah dia demam esok nya." Dengan semangat cerita..

Zihah : "Ish.. Napa F kau tuh banyak sama dengan aku ni. Hahaha. Eh Yad, kau ni semua kalau borak mesti nak relate dengan dia kan.."

Aku : "$^%^(*&)(%#@$#@$#^&&("

See. OK. Aku penat. Penattttt.


CASE 2
Tapi petang lepas hantar depa pi Bus Stand, aku and Faiz singgah lah Summit kejap. Saja buang-buang masa jalan-jalan kann. So pusing punye pusing, sampai lah satu kedai ni. Kedai apa? Kedai PERFUME.

Aku : "Weh, pergi sini jap. Uhuk.. Nak nak perfume ni la. Eh, ni pon wangi doh."

Faiz : "Hahaha. Haa, dah mula la tu."

Aku : "Hmmm.. Kau tahu tak apa dalam fikiran aku setiap kali tengok perfume-perfume?".

Faiz : "Aku tahu. Kau ingat... F kan?"

Aku : "Ha'aa. Dia pena beli feveret perfume untuk aku sempena aku dapat good pointer masa matrikulasi dulu. Aku tahu perfume dia. Dia tahu perfume aku. Mustahil orang Langkawi tak suka perfume?".

Faiz : "Sabar lah yad.. Dah-dah. Jom pi kedai lain pulak."

Aku : "Faiz.. Awat semuanya ada kene mengena ngan dia. Awat semua nya pasal dia ada di sekeliling aku. Aku tengok tu, aku teringat dia. Aku tengok ni, aku teringat dia. Nape. Kalau camni, camna la nak lupekan dia.".

Faiz : "Satu je. Sebab kau dah habiskan masa terlalu banyak bersama-sama dengan dia. Kau kongsi tentang diri kau and tentang diri dia sesama korang. Tu sebab, kemana-mana sekalipon mesti ada related ngan dia. Kau paham sekarang kan yad? :)".


Ye. Aku paham. Mungkin juga. Aku tahu banyak benda tentang dia. Sangat. Aku tahu tak ada pompuan lain yang tahu banyak tentang hidup dia sebagaimana aku tahu. Walaupon dia perna curang dengan aku agak beberapa bulan yang lama jugak la, aku yakin yang antara aku dan perempuan tu, dia lebih sayangkan aku. Aku pasti. Sangat. Aku dah lama maafkan dia atas kecurangan dia terhadap diriku. Sabar la.. Semua orang berhak diberi peluang kan? :')

Last aku ketemu dia, pada 11/3 lepas. Rupanya dia dah tukar perfume. Hehe. Dia dah tak pakai Paul Smith. Dia pakai perfume YardLey. Aku cam pelik nape ada nama YARD kat situ. Hahaha. Then dia cakap time tu dia beli ngan abah dia. Tetibe ada perfume nama aku. Then kebetulan bau dia pon dia suka, so dia amik la perfume tu. Aku tahu, dalam kejauhan kami saat ni, jauh di sudut hati dia, dia masih teringatkan aku sebagaimana aku masih teringatkan dia. 

"Bau perfume ni sangat strong and wangi :')"

Proses untuk melupakan tu sangat susah. Mungkin dah sebati dalam hidup ni dalam bayang-bayang dia. Hee. Tak pa la. Aku redha dengan semua yang terjadi ni. Kenangan tu terlalu banyak. Dari tahun 2010 lagi. Untuk mencari yang baru, memulakan perkenalan yang baru tu amat susah la. And amat malas la kan. Malas nak kenal-kenal balik. Tak larat aiih nak cerita balik. Ku sangkakan  hubungan tu berpanjangan tapi berhenti takat ni ja. Tak pa.. Ada jodoh tak kemana kan. Kalau bertahun lama bersama, atlast takdak jodoh jugak, tak ke rasa rugi selama ni? Perpisahan ni adalah satu keputusan yang bijak dan matang untuk aku dan dia.

Cinta bukan milik kita. Setiap perpisahan itu tidak sia-sia. Allah punya rencana indah disebaliknya. 
Allah tahu kita mencintai siapa. Allah tahu kita menyukainya. Serahlah pada Allah. Berdoalah pada Allah. Berharaplah pada Allah. Disebalik kita berusaha dgn cara yg diredhai Allah, usah ditangisi andai tiada jodoh


"Gambar perhiasan"

"Boleh jadi kamu mmbenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Al-Baqarah 216)"

Jodoh itu ada, hanya cepat atau lambat, dunia atau akhirat.

Wallahua'lam..
Sincerely,

Friday, 1 June 2012

Moment in Time

Assalamualaikum wbt. :)


Salam kebusy-an dari aku. Baru berpeluang nak update blog. Banyak nak update sebenarnye tapi aku dahulukan dengan entry aku yang ni dulu lah ye. Hihihi. Oh sebelum tu, pejam celik pejam celik kita sudah di pertengahan tahun 2012. Alhamdulillah. Take note, dunia itu pergi menjauh walhal akhirat itu datang mendekat. Peringatan buat diriku dan semua yang membaca.


Minggu ni sangat-sangat sibuk. Sibuk dengan report projects. Alhamdulillah, semuanya settled dengan jayanye. Tapi, hampanya bila rabu lepas aku dan rakan kelas terime lagi satu project Mathematics dari lecturer kami. Di saat akhir nak final ni, minggu depan dah nak study week. Hanya sabar yang mampu aku ucapkan berkali-kali kat diri aku. InsyaAllah, esok baru aku nak start buat. Moga dipermudahkan semuanya.


Oh ya, minggu ni juga adalah minggu bebudak course aku daftar short sem. Memang pejabat fakulti aku tu padat dengan bebudak yang sibuk nak daftar. Sapa yang tak bayaar yuran lagi tak leh proceed daftar. Aku bayar tak awal, tak lewat. Dalam hari selasa selesai semuanya. Short sem akan start around 2/7 ni which betul-betul lepas habis final semester 2. Yang aku tahu course aku je ada short sem and ada jugak dengar bebudak Aeronautical pilot-pilot ni pon ada short sem. Memang sunyi la UTHM nanti. Hanya ada budak diploma and mahasiswa/i diploma yang baru masuk nanti. Dah nama short sem. So hanya dua bulan sahaja pembelajaran kami. Bulan 9 terus naik semester 4. Fuh! Tak sangka dah tahun 2, alhamdulillah :D


"First Jet dari UTHM. Depa kat sini panggil nama bende ni, "Miss Jet". Yang pasti, bebudak Aero kat sini sume teruja kan ;)".


Then hari rabu lepas aku tolong Faiz settlekan pendaftaran dia. Selesai semua masalah tu, aku dan Faiz pon pi la membazirkan duit kami dengan makan fast-food. Ni pon sebenarnye bukan niat pon nak makan Mcd. Ingatkan pi Taman U sebab nak pi pasar malam. Alang-alang macam aku 'ter' pulak teringin nak makan Mcd. So Faiz pon ape lagi, temankan la aku. Well, aku tak tahu nape tapi kali ni aku tersangat la comot makan. Grrrr. Hahaha. Oh, aku ordered satu set medium Mac Chicken. Si budak Faiz ni pulak beli Apple Pie ngan Mac Sundae Caramel. Puihh puiih, tak sedap laaa Mac Sundae tu. Hahahaha.






Kehkehkeh. Habis la jugak duit aku pi situ. Beli Mcd lagi, pi pasar malam lagi. Macam-macam beli. Boros ya Allah! Then semalam pulak adalah hari Khamis. Khamis pon kami keluar lagi. Pi fakulti la, ape lagi. Tah habis lagi pendaftaran ni, susah benar nak daftar nye. Hahaha. Okay-okay kali ni memang dah settle. Memang nak settle hari tu jugak, kalau tak hati tak tenang. After tu, aku dan Faiz pon pi la Parit Raja. Pi lunch kat sana. Puihh puiih. Si Faiz makan nasi ayam and aku makan KFC. Sempat la kan nak tangkap gambar. Makan kat KFC ni pon bajet comot lagi. Tumpah habis aiih meja aku. Bayangkan, lelaki mana sanggup tengok perempuan makan comot-comot ni. Lantak depa lah, aku tak kesah pon. Kahkahkah.




Yang pasti, kenyang. Hehehe. Selesai lunch semua, kami pon balik la ke hostel. Sebab malam tu ada majlis Munajat Kubra kat Masjid Besar UTHM. Akan diadakan bacaan yaasin, solat hajat, qiam dan tazkirah. Aku telah di-invite oleh someone yang aku tak kenali di FB. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar. Bersyukur sangat sebab dapat pi sama-sama ngan akak-akak rumah aku. Dalam dua buah kereta jugak. Aku gembira sebab mereka semua nak pergi. Mereka adalah wanita-wanita terpilih untuk hadir ke majlis tu. Alhamdulillah Ya Allah. Walaupon lewat sampai, tapi sempat jugak hadir untuk solat maghrib.



Gambar ni diambil pada sekitar jam 7.00 pagi, Jumaat. Sangat indah rumah Allah. Sesungguhnya, ini adalah kali pertama aku menjejakkan kaki ku ke masjid besar UTHM ni. Masjid ni masjid baru. Baru ja bukak tapi baru saat ni aku berpeluang untuk menjejakkan kaki aku ke rumah Allah. Sangat indah. Sangat besar. Terasa tenang bila semalaman di sini. Aktiviti ni adalah dari anjuran Pusat Islam, UTHM. Tapi sedih sangat, tak ramai yang hadir. Dalam jemputan kat FB tu ramai yang kata mereka, mereka akan hadir. Aku sedih kat situ jela. Makanan yang disediakan pon sedap sangat-sangat. Bukan kali pertama aku makan dalam dulang yang besar dan kongsi dalam 5-6 orang. Hehehe. Tapi memandangkan banyak makanan lebih, kitorang makan sedulang tiga orang je. Hahahaha. Lapaq wehhh. Sedap pon sedap.

"Muka bercahaya, hehehe."

Tatkala hati ini berbisik.
"Ya Allah, kenapa aku di sini. Kenapa aku di UTHM? Mengapa aku disini. Mengapa aku ditawarkan menyambung pelajaranku di sini Ya Allah"
Dan sesungguhnya aku silap. Silap jauh. Aku tak seharusnya kata begitu. Aku yakin ada hikmah di sebalik kejadian. Rencana Allah itu indah, aku yakin. Jika aku tak berada di sini, tak mungkin aku mampu menjejakkan kakiku ke masjid yang besar tersergam indah ni. Tak mungkin aku mampu melihat Perpustakaan UTHM yang terbesar di Asia. Seharusnya semua ini adalah kebanggaan buatku. Dan ya, jika aku tidak berada di sini, tidak mungkin aku mampu melakukan satu penghijrahan yang besar buat diriku. Sungguh. Sungguh aku bersyukur Ya Allah. Aku percaya, disebalik kesedihan dan kesakitan, ada kegembiraan dan kebahagiaan yang bakal menjelma. In Shaa Allah. And I really I thank Allah SWT for bringing people in my life who always remind me of Him.




One day, I wanna be in syurga. In Shaa Allah. But it all started from doing good deeds and avoiding from doing big/small sins. Pray for me, dear friends :')


Truely,