Sunday, 29 July 2012

Full House

Bismillahirrahmirrahim.
Assalamualaikum wbt. 
Terasa lama sangat sangat tak update blog ni. Dah sebulan plus plus tak update blog. Agak busy nowadays. Sungguh. Sedangkan sekarang ni dah nak masuk minggu ke-lima short sem. Pelik kan, selalunya short sem lah macam releks-releks. Well, dua hari je kelas dalam seminggu. Tapi still takleh nak update blog. Tersangat busy dengan test + projek + presentation and rumah sewa since baru naik rumah sewa awal short sem haritu. A lot has been going on.


Alhamdulillah. Harini aku baru je balik dari kampungku di Benut, Johor. Sesaja balik jenguk atok nenek since sekarang tengah Ramadhan kan. Kebetulan my cousins were there too! Sempatlah jugak beborak ngan dorang. Haih, kali terakhir jumpa dorang last raya haritu. Lama kan tak jumpa? Hmmm. Dapat tidur semalam ja. Takleh nak stay lama sebab banyak lagi kerja tertangguh yang tak di-settlekan lagi. Khamis ni ada test. Ethics test. Preparation sangat sangat kurang. So esok insyaAllah baru nak start buat revision sikit lepas pick up Faiz balik from kampung jugak. 


Dan malam ni aku tidur sorang la gayanya since Faiz balik esok. OK. Aku sangat bosan dan tetibe tadi time berbuka puasa aku sempat lah jugak sembang-sembang dengan housemates-ku yang tak balik kampung. Before sampai rumah tadi , aku singgah BP Mall jap. Saje jenjalan. And I bought new shoe tau. Nak kata untuk raya, boleh jugak. Tapi tengoklah kalau tetibe pasni ada yang berkenan hahaha. Tetibe tadi ada promoter from TM promote kat aku tentang package Streamyx. Oh yeah, memang kami serumah tengah cari package ni and you knowww whatttt, today is the last day for the registration tau. You guys will get free line installation. Seriously mannn. Kalau tak, korang kene bayar around RM200+ untuk installation. And see, berapa banyak korang boleh jimat. OK then. Aku pun terus register. And yaaaa, within  this week dorang akan pasang Streamyx kat rumah sewa. Seronok la depa tu. Hahaha.


So tugas aku kat dalam rumah sewa tu adalah sebagai pengutip duit sewa. Aku akan kutip segala duit-duit sewaan rumah, utilities bills ( bil air + api + streamyx ) and others bills. Untuk bill dapur, itu tugas Tirax. Hehehe. Naaaaah. Setiap awal bulan aku kene la kutip duit kat depa ni untuk settlekan kat owner and pejabat-pejabat utilities. Apa yang aku telah fikirkan? Scroll down beb..


Jyeahahh, aku telah decide untuk buat notice kat luar bilik aku. Nak beli whiteboard macam takdak duit , hahaha. Jadi, aku telah tampal notis/pengumuman sume kat luar bilik aku untuk dorang tahu current bills untuk bulan-bulan tertentu. Ni lah kerja aku tadi. Tak sangka pulak aku ada sifat rajin yang sangat tinggi! :DD


Steps :


1. Aku perlu buat satu notis pemberitahuan pada sume TG'ies (gegurl dalam rumah tu) utk mereka tahu tentang PEMBAYARAN TETAP setiap bulan. So it will be the payment of sewa rumah dengan bil streamyx :)




2. Seterusnya adalah notis untuk bagitahu dorang tentang current utilities bills untuk particular bulan tu. Nak bagi depa nampak sikit, hat mana bil rumah and hat mana bil utiliti :)



3. Bila kite dah tahu fix bills and current bills (eceh, macam accounting la pulak), barulah kite boleh total up sume bills and announce kat dorang through this section. 


4. Sebelum aku buat satu section untuk dorang put their money, aku ada buat satu kata-kata perangsang sebelum dorang nak hulur duit tu. Eceh..


5. So, ni lah sarung dimana dorang akan bubuh duit-duit tu. Eh, ok. Memang sangat bahaya letak duit tu lama-lama kat lua TAPI xkan lah aku nak keep letak duit tu kat lua kan. Aku akan tengok la every time aku nak masuk bilik. Takut jadi pap, aku jugak yang kene bayar nye nanti. Allah is watching you, dude!


6. Tadaaaaa! Ni lah hasilnya setelah siap ditampal di luar bilik ku. Special tau, siap letak bawah lampu kuning lagi, betul-betul sebelah pintu bilik. Hahahaa. Oh yaaa, kebetulan bilik aku ni belakang, dekat ngan dapo. So alang-alang depa pi dapo, depa akan nampak bende alah ni. Haaa, selalu-selalulah jenguk ye!


7. Alright. Ni pulak close-up untuk payment section. Hehehe. Hope bende alah ni dapat digunakan dengan sebaik yang mungkin. Bukan apa, buat ni untuk mendisiplinkan diri kita supaya lebih alert kannn. ;)



Alhamdulillah... Happy bila sesuatu kerja tu kita dapat siapkan dengan sempurna. Kadang-kadang kerja akan lebih berjalan dengan lancar kalau kita fokus tanpa ada sebarang gangguan. Memang fokus pn. Dah aku sorang dalam bilik. Hahaha. Tapi paling aku tak sangka yang aku mampu lukis-lukis bende alah ni. Grrr, aku bukan seorang yang reti lukis okayyyyy! Btw, thanks for the otak sebab berfungsi dengan baik pada malam hingga aku mampu menghasilkan sesuatu yang cantik bagi aku. Hahahaha.

OK lah. Tu je kodd entry kali ni. Ada masa lapang aku update lagi. Sangat busy alahai. Ape-ape pun, Salam Ramadhan! Semoga kita dapat meraih malam lailatul qadar dan mencapai barakah dariNya. InsyaAllah. 
Wasalam.

Truely,