Saturday, 9 February 2013

Part 1 : Ibnu Nafis Programme

Salam'alayk.

I'm backkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk! Oh my, boleh tak nak jerit? Okay, gila dah ni. I didn't post an entry these days! Like seriouslyyyyy and guess what we're in 2013! Oh please, wake up Yad!

Dah Februari baru aku nak terhegeh-hegeh realize yang sekarang dah 2013? Too bad, sorry. Aku sangat busy. Biaselah, orang terpenting. Hahaha okay gurau. As I mentioned earlier, YES exactly you're right. Aku tak update any entry since last November. So lama jugak lah kan aku tinggal menaip blog ni. Yaa yaaa, knew that.

So! Currently in holiday's mood. Please switch off any assignments, lectures, stresses and such. Mid Januari haritu aku baru je habis final untuk semester 4. How was everything? Hmm.. Everything was bad, anyway. Aku tak tahu laa. Every semester become more more more harder than you expected! Aku rasa cam tak dapat nak perform. Makin lama, belajar makin susah. Makin lama, macam aku dah nampak carrier aku. Uuuuh.

Terlampau banyak aku nak cerita sampai aku tak tahu nak mula yang mana dulu. But then , just follow the flow. Last entry haritu pasal Anugerah Dekan isn't it? Sekarang aku nak cerita moment yang pasti aku, kawan-kawan aku semua takkan lupa. Yes, another penghargaan laa buat kami semua from fakulti kami. So here it is :)

"Yeay! Short-listed! Nama gua di nombor ke-17 :D"

I have been selected by the faculty to join this Ibnu Nafis Programme. At first, macam-macam terfikir. Ni program ape seh? Aku dapat tahu bende ni melalui medium Facebook dalam group fakulti aku sendiri. Kalau tak silap, Encik Zubaile posted this picture and aku pun noticed bende ni. Tup tup check nama, ada pulak nama aku. And mostly, housemates aku sume ter-selected dalam senarai nama pendek ni. Kitorang cam macam-macam andaian laa kan. Ni kelas pemulihan ke hape? Ni kem motivasi ke? Ni kem kesedaran ke? Ni kem masuk hutan ke? Ni kem nangis-nangis ke? Ni kem hantu-hantu ke? Ni whattttt? 

Memandangkan program ni dibawah fakulti aku sendiri dan dengan kerjasama dari Pusat Islam, UTHM. (kot?, lupe. either Pusat Islam or KelabIqra. Sorry kalau silap). So bebudak ni bertambah lagi tanda tanya lagi sampai andaian kata ni kem islamic. Hahaha lawak-lawak sungguh. And macam-macam andaian sorang ni buat. Aku pulak macam biase. Buat tak tahu. And macam tertanya-tanya nak packing ape (well, ni adalah obvious aku kalau kemas barang) since kitorang tak tahu langsung ape tentatif nye. Dengar cerita masuk hutan, aktiviti lasak and such. So ape lagi, aku kemas barang2 yang lasak-lasak lah. Hahaha.

Sorry, aku tersangat lupe tarikh aku pergi ni bila tapi yang aku pasti dalam pertengahan bulan November. So program ni selama tiga hari, weekend. Yang paling best, fasilitator program ni semua daripada lecture-lecture kitorang sendiri! Tak import/upah dari mana-mana ye. Program ni telah diadakan di D'impian Resort Training  Centre di Muar. Boleh click sini untuk directly ke website dorang. And owner of this homestay jugak adalah daripada one of our lectures sendiri! Sangat mengkagumkan. :D

Hari jumaat after kelas around 2.30pm kitorang dah kene berkumpul kat depan DTII and gather bebudak kat situ. Actually Jumaat petang tuh aku full kelas sampai pukul 7 petang. Ape lagi, ponteng lah jawab nye. Memandangkan bebudak aku pun ramai yang dapat pi, so no doubt!

"Carilah mana aku. Cari haa sampai dapat :p "

Bus tak banyak, cume sebuah je since yang pi pun tak ramai. So ni keadaan before bertolak. Tengah tunggu lagi bebudak yang tak sampai lagi. Mengikut lecture, sebelum ni dorang buat kat merata tempat. Jauh-jauh pun ada tapi makin lama makin dekat pula ngan UTHM, hahaha. Dari UTHM nak sampai ke homestay ni di Muar tak lah jauh mana. Dalam 45mins macam tu. Dekat je beb. 

"Rumah idaman kami semua :p "

Okay fine fine fineeee. Kitorang sangat terkejut gila bila tengok tempat homestay ni. 

"Like seriously kite duduk sini?"
"Banglo sehhh, besar gileeeee"
"Ni program ape haa? Aku tak nampak hutan pun"
"Kat mana air terjun nye tuh der? Aku tak nampak pape pun"

Okay okay okay , girls. Serabut gile kot. Hahaha. Berdasarkan kajian yang telah kitorang buat, tempat tuh macam dalam hutan and ade air terjun and bla bla bla. Tetibe tengok-tengok macam suasana relax relax je. Hahaha, Kitorang hanya mampu gelak and 'hoorraaaaay' !

After semua dah check-in rumah banglo ni. Semua berebut pilih bilik masing-masing. Rumah banglo ni ada dalam 7-8 buah bilik. Bilik dorang besar-besar. Katil setiap sorang, but based on certain bilik jugak lah. Aku sebilik ngan bebudak section kitorang. Bebudak lepasan matrik semua berkumpul satu bilik. Bebudak lepasan dip semua bilik yang lain. Kitorang ni satu batch cuma kitorang hanya berlainan lepasan je, belaja nye tetap sama. Don't get confused, even lain-lain bilik tapi kitorang tetap rapat ngan akak-akak tu semuaaa sebab kitorang pun stay ngan budak kelas :)




Okay dah, stop. Kang post lelebih gambar nampak over pulak. Hahaha. Ni lah bilik kitorang, kitorang sumbat 12 orang weh. Actually boleh sumbat banyak lagi, sampai 20 orang pun boleh. Banyak katil kosong! Hahahaha. And jangan jeles, setiap bilik ada air-cond. *tetibe



Day 1

After semua orang dah check-in bilik, kitorang pun kene pi dengaq taklimat sat kat bilik seminar. So let's cekidaut yaw!

"Encik Zubaile memberikan serba sedikit penerangan tentang tentatif program"

See. Semua muke letih kemas barang, hahaha. Moment ni masa Encik Zubaile menerangkan serba sedikit penerangan tentang aktiviti yang akan diadakan. So let you know this.

Kitorang baru dijelaskan bahawa program ni adalah program untuk mereka yang memperolehi pointer CGPA (terkumpul) 3.50 ke atas bagi sesi 2011/2012. Alhamdulillah, satu lagi penghargaan buat kami. Kami diberitahu bahawa pelajar-pelajar lain juga dialu-alukan untuk hadir turut serta dalam program ni. Ni adalah salah satu hadiah dari pihak fakulti buat kami. Dan ini adalah batch pertama yang pihak fakulti buat untuk pelajar yang memperolehi CGPA 3.50 ke atas. Tahun-tahun sebelum ni, program ini diadakan dan memfokuskan kepada student yang memperolehi CGPA 3.00 ke bawah.

Selama tiga hari kami di sana, kami akan didedahkan lagi dengan aktiviti-aktiviti yang dapat menaikkan semangat kami dalam terus menju kejayaan. Eceh! Poyo je. Hahaha. Tapi kalau korang notice, lelaki yang datang just dua orang je kan? Iaitu Hadi and Daniel. Sebenarnya empat orang lelaki tapi yang lagi dua orang tuh dorang tak dapat hadir, maybe ade hal since yang lagi sorang tuh si Luqman mungkin busy dengan MPP while Syafiq.. I have no idea for that.

So hero-hero dua orang ni laa penyeri program tu. Yelaa, sapa lagi nak sakat kalau bukan dorang kan? Hahaha. Nape nada aku cam geli je? Eiii. Aktiviti seterusnya pula telah diadakan selepas solat isya' :)


"Bakal-bakal syurga, insha Allah :') "

Selepas solat isya', kitorang pun dikehendaki berkumpul balik kat bilik seminar untuk LDK. Macam biase bagi setiap aktiviti lah yang kene perkenalkan diri semua kan tapi ni bukan setakat perkenalkan diri, campur sekali ngan free show setiap sorang. Hahaha.

"Berebut kutip gula-gula"


"Sibuk dengar penerangan oleh fasilitator bertugas."

Malam pertama program, kitorang dah kene buli dengan aktiviti yang paling seram bagi aku. Hahaha. Kitorang kene berebut amik gula-gula kat dalam kotak beracun kat depan. Yang tak boleh blaa nye pulak. Si Hadi ni pulak boleh suruh aku amikkan gule-gule untuk dia. Mentang-mentang aku duduk depan. Tengok kat gambar dah tahu yang bebudak laki ni tak pi amik berebut gula, steady je berdiri kat belakang!

Aku pun dengan tangkasnya berebut. At first, aku tak dapat tau. Sobs sobs sobssss, tapi aku kuatkan diri aku tolak menolak dorang semua , akhirnya aku dapat hahaha. And aku lupe nak amik untuk Hadi and aku dgn gagah nye lagi berebut lagi untuk satu lagi gula-gula. Haish, nasib baik dapat! Lagi tak leh blaaa, bila si Zihah main belasah amik banyak gileeee gule-gule! Gilaaa betol budak ni, hahahahhaa.

So bebudak yang tak dapat gule-gule, kene dendaaa ! Hahahaa. And aku tak hingat sapa time tu kene denda. Dorang kene buat show kat depan, tak kisah lah buat ape-ape pun. But at the end, semua orang pun kene jugak perform kat depan. Aku tak tahu nak buat ape, aku just nyanyi berapa kerat je. And boleh pulak time tu semua lagu hilang dalam pale otak aku and aku blank, tak tahu nak nyanyi lagu ape, tapi aku bantai je. Aku nyanyi lagu "Aku Suka Dia". Bertuah sapa dengar suare aku tu hahaha.

"Bukan selalu nyanyi kat depan orang ramai kan? Hahaha "

Okay, settled. Bila LDK ni dah selesai, kitorang pun beralih ke aktiviti seterusnya iaitu performing a group. Ingat memandai korang nk pilih group? Group kitorang berdasarkan color plastik gula-gula. So, aku punye color purple and kitorang diberi masa untuk lantik ketua and cari nama kumpulan berserta gaya! Hahahaa


"List groups"

Group 1. "Retis Baq Hang!!". Group ni ramai oqg utaqa ni cheq nak habaq! Hahaha. Oh bytheway, group ni antarenye ialah Zihah, Kak Bella, Hajar, Kak Jorah, Kak Fiza, Kak Yana and others. Haa tengok aaa dorang punye gaya tuh, tak leh blaaa. Hahaha

"Cube fokus Zihah, over sungguh. Hahaha"

Group 2. "Macanno". Another group yang semua perempuan jugak. Tapi group ni aku lupa ape trademark dorang :p. So, here they are. Kak Jue, Kak Ieqa, Kak Zira, Laila and others.

"Group akok-akok kite niiiiiiewww :p"

Group 3. "Galatics". Bajet kunun-kunun galaxy laaa? Aku dengar cam gediks-gediks pun ada. Hiksssssss! Group ni antaranye Sara, Mira, Kak Ruby, Hadi, Naddy, Faezah and others.

"Nampak tak kesungguhan Mr. Hardy tu? HIHIHI HIKSSSSSSS!"

Group 4. "Megatron". Dengar bunyi cam auuuuu seram + takut + hebat + besar. Hahahaha. Mereka terdiri daripada Yatt, Azza, Daniel Lee, Kak Diana and others.


Group 5. "PepelOhsemBebeh". Hahaha awesome kan? Group aku lah ni! Trademark kitorang "Kitorang tak gediks, kitorang awesomeeeee". Then si group Naddy replied, "Jangan nak gedik-gedik sangat lah!". Hahaha pandai ehhhhh!

"Memang gedik pun. Tengok aku dah tahu hahaha"


Hahaha selesai sudah sesi ice-breaking and perform group. Tu lah group kitorang sepanjang proram ni! :D

After semua nye dah selesai, kami pun bersurai. And ada jugak juadah supper kat ruang maka. Hehehe. Yang penting, dorang memang jaga setiap saat menu makanan kat sini. Sedap-sedap wehh! Hahaha.

"Semangat kau Zihah!"

Selesai sudah supper, kitorang pun semua masuk bilik masing-masing and tidur. Tapi tak tidur pun. Bebudak ni dok buat hingaq pa tataw. Main manje-manje pulak dah. Mentang-mentang sekali ramai 12 orang, tamak semua hahaha! Okay yang tuh sensored :p

Seterusnya Day 2. Tapi next posting eh. Sebab sebab banyak sangat tak larat satgi tercampur aduk banyak sangat. :p

P/S : All pictures are credited to Information Technology and Multimedia Faculty, UTHM.

Stay tuned!

Yang gediks, 


No comments:

Post a Comment